Založ si blog

Slovenské súdnictvo – jedna veľká katastrofa

Ja to vnímam takto. Boh a spravodlivosť sú v jednote. Človek zrejme nikdy nedosiahne absolútnu spravodlivosť. Otázka znie: ako blízko ku spravodlivosti sme na Slovensku? Nech si odpovie každý sám, ja myslím, že dosť ďaleko. Vidím 2 príčiny tohto stavu, a to neochota alebo neschopnosť. Je to buď neochota silných, kompetentných aby spravodlivosť víťazila alebo my ako spoločnosť nie sme schopní nastaviť parametre chodu súdnictva tak, aby to dobre fungovalo.

Dobrý sudca by mal mať vysokú odbornosť rovnako je však dôležitý jeho vysoký morálny kredit.  Sudca zase od nás potrebuje vhodné materiálno-technické zabezpečenie, adekvátny plat a silnú ochranu zo stany polície, či tajných služieb, aby sa nemusel báť kráčať po uliciach. V nedávnych reportážach v TV, ktoré som videl naozaj niekde sudcovia pracovali v zlých stiesnených podmienkach, čo je poľutovania hodné. Aj keď sú sudcovia nezávislí, musí byť aj ich práca ako práca kohokoľvek iného kontrolovaná a v prípade pochybení musia byť vyvodené dôsledky a sankcie.

Dúfam, že sa v súdnictve urobia poriadky na prospech samotných sudcov aj občanov. Pretože súdnictvo zasahuje do všetkých oblastí nášho života do súkromného, podnikateľského, verejného atď. Úspešnú spoločnosť nevybudujeme bez dobre fungujúceho súdnictva. Spravodlivosť a vymožiteľnosť práva by mala byť dostupná pre každého občana, malo by to byť samozrejmosťou a nie luxusom. Viesť súdny spor stojí kopu peňazí a času, tak keby aspoň ten čo je v práve mal tú dôveru, že ak svoje právo preukáže bude úspešný. A tým, čo ani nemajú na to aby vôbec viedli súdny spor a sú očividne poškodený by mal pomôcť štát.

Ako problém vnímam aj všemožnú snahu vinníkov vykrútiť sa, vyhnúť sa trestu za každú cenu. Tieto energie musia byť veľmi silné v našej spoločnosti a zdá sa mi že valcujú prirodzenú túžbu po spravodlivosti. Je to vec na zamyslenie. Pretože žiadať spravodlivosť len vtedy, keď je v náš prospech a ísť všemožne proti nej keď je v náš neprospech  je pokrytectvo a celý systém súdnictva to deformuje. Ak chceme právny štát, mali by si do svedomia vstúpiť aj vinníci a prijať adekvátny trest v prípade, že pochybili. Ale na tomto to stáť nemôže. Mali by sme sa zrejme všetci domáhať toho, aby kompetentní postupne čo najviac zmenšovali priestor na machinácie a manévrovanie vinníkov.

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1371422x
Priemerná čítanosť článkov: 2432x

Autor blogu

Kategórie