Založ si blog

Keď ľudia nedokážu odpúšťať

V našich životoch sa vyskytuje mnoho konfliktov. Tomu sa asi ťažko vyhneme. Ale podstatné je ako tieto konflikty zvládame a riešime. V niektorých prípadoch sú postoje ľudí katastrofálne a majú veľmi zlé následky na nich samotných aj na ich okolie. Jednou z príčin je  neschopnosť odpúšťať.

Vo vzťahoch sa vyskytujú hádky, konflikty najrôznejšieho druhu. Mám na mysli partnerské, rodinné a priateľské vzťahy. Tieto konflikty vznikajú keď vám niekto ublíži, či správa sa nevhodne. Obrovkou chybou však je, že dnes priznať si chybu je považované za slabosť. Koľkého utrpenia by ľudia samy seba ušetrili, keby si tí čo ich to týka vedeli priznať chybu a povedať jednoduché prepáč.

Aké by to bolo jednoduché. Ale niekedy je situácia zamotaná. Ľudia si poubližujú navzájom, takže je ťažké hľadať vinníka alebo toho kto začal prvý. Keď sa k tomu pridá hrdosť katastrofa je na svete. Ani jedna zo strán konfliktu nechce byť tá, ktorá povie prvá to prepáč. Tak potom čakajú jeden na druhého a trápia sa. Radšej si ničia životy akoby sa porozprávali a vyjasnili si čo im vadí, čo ich trápi a hľadali riešenia, hľadali vzájomné porozumenie.

Príčinou problémov je aj to, že ľudia vidia len to čo bolo spôsobené im. Ale to, že aj oni mohli ublížiť druhej strane si už nechcú pripustiť. Niekto je tak nahnevaný, že povie tomuto už nikdy neodpustím. Ale čo to znamená? Čo keď sa ten čo teraz tak hovorí dostane do podobnej situácie urobí chyby a on sám bude potrebovať odpustenie? Veď nie sme dokonalí, robíme chyby. Určite by ho to trápilo. Z pozemského hľadiska to ešte obstojí nájdeme si nových priateľov atď. Ale z duchovného hľadiska je to oveľa horšie. Kým si duše ľudí neurovnajú konflikty nebudú môcť ani stúpať nahor do večných ríš. Preto by sme sa mali naučiť odpúšťať, keď už nie navonok aspoň vo svojom vnútri.

Človek ktorí nedokáže odpustiť ohrozuje aj sám seba. Oberá sám seba aj ľudí ktorých sa to týka  o šťastie a radosť, ktoré by mohli prežívať po urovnaní konflitu.

 

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26, aktualizované: 17:54

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1368012x
Priemerná čítanosť článkov: 2430x

Autor blogu

Kategórie