Založ si blog

Tutanchamon vs. Achnaton

             Z piesku púšte boli odhalené stopy po dávnych faraónoch. Medzi inými to bola aj to Tutanchamonova hrobka a tiež objavenie mesta Achetaton v oblasti El-Amarna. Mnoho pozornosti sa púta hlavne k osobe mladučkého Tutanchamona, pretože sa v jeho hrobke našli prekrásne a vzácne predmety aj zo zlata. Objavenie hrobky bolo senzáciou.

            Aký mohol byť ten príbeh v skutočnosti? Dnes považujú Tutanchamona za Achnatovho syna. Existuje však jedna zaujímavá kniha Zaviate doby sa prebúdzajú III. – duchovné rozprávanie, ako všetko mohlo byť. A tam sa hovorí, že krásna Nefertity bola Achnatonovou dcérou a Tutanchamon ktorý ani nebol Egypťanom jeho zaťom, čo ho dal nakoniec zabiť. Otázka znie čo urobil Tutanchamon pre Egypt okrem toho, že mal plnú hrobku pokladov (ktoré mohol ukradnúť svojim predchodcom)?

            Mňa skôr zaujíma Achnaton, ktorý v Egypte spôsobil duchovnú revolúciu a chcel nastoliť právo a spravodlivosť. Odišiel aj s vernými dvoranmi z Théb a založil úplne nové hlavné mesto Achetaton (Atonov obzor). Zavrhol staré kulty a začal uctievať jediného Boha Atona. Istý čas všetko fungovalo a národ prosperoval pod vedením Achn-Atona (patriaci Atonovi). Tí čo však prišli o moc a vplyv, hlavne kňazi a časť dvora ktorá zostala v Thébach zúrili a nahovorili Tut-anch-Amona (patriaci Amonovi), aby zvrhol Achnatona a obnovil staré kulty.

            To sa skutočne aj stalo. Ale neprinieslo to šťastie ani samému Tutanchamonovi zomrel mladý bez potomkov, ani Egyptu pochybné kulty plné mágie a podvodov nutne museli viesť k úpadku celého národa. Tutanchamon a Achaton patria k 18. dynastii, ktorú ukončil veliteľ vojsk Haremheb. Z Wikipédie čítam (http://sk.wikipedia.org/wiki/Tretie_prechodn%C3%A9_obdobie), že skutočne už v polovici 19. dynasite nastáva oslabenie moci faraónov na úkor Amonových kňazov. Toto sa postupne ešte viac prehlbovalo až vyvrcholilo tým, že Amonov veľkňaz Hrihor mal sústredenú takú moc, že dosadil svojho syna Smesdes-a za faraóna horného Egypta, a Smesdes stal sa zakladateľom 21. dynastie.  

            Egypt slabol pretože sa zmietal vo vnútornom chaose, očividne mu vzrastajúci vplyv Amonových kňazov pridŕžajúcich sa starých kultov neprospieval. Postupne v ňom získavali vplyv Líbijci (22-24 dynastia) a Núbijci (od 25.dyn.), ktorý dosadili svojich faraónov. Neskôr sa stal súčasťou Perskej ríše, Gréckej ríšie a Rímskej ríše. Pozrime sa na Egypt dnes. Tiež to nie je žiadna výhra, čerpajú prevažne z toho čo bolo vybudované pred 3-5 tisíc rokmi. Turisti chodia obdivovať nádherné stavby, ktoré tu zanechal staroveký Egypt v časoch svojho rozkvetu. Vtedy bol vrcholom civilizácie a predmetom obdivu. Zlomový bod bol podľa mňa v odmietnutí Achnatonovej reformy a vzrastajúca moc Amonových kňazov doviedla Egypt k veľkému úpadku.

 

 

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1368720x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie