Založ si blog

Zoroaster

           Zoroaster bol zvestovateľom Božieho posolstva v Perzii (dnešný Irán). Zhruba  okolo roku 600 pred n.l.. priniesol svetu a svojmu národu poznanie o Bohu Ahura Mazdovi a jeho protivníkovi Ahrimanovi. Učenie ktoré hlásal Zoroaster prijali aj perskí králi a výrazným spôsobom ovplyvnilo vtedajšiu dobu. Datuje sa sem aj najväčší rozmach Perskej ríše 6-5 stor. pred n.l.. Vtedy bol panovníkom aj Kýros Veľký, ktorý oslobodil Židov z babylonského zajatia. Znamená to, že duchovná obroda povznáša národy a spôsobuje rozvoj a prosperitu.

Zoroastrizmus hlásal:

           Múdry človek  bude bojovať za všetko dobré a predovšetkým sa bude snažiť zachovať nielen svoju čistotu, ale aj čistotu tohto sveta. Takisto bol proti zvieracím obetiam.

          Náboženstvo, ktoré učil Zoroaster sa radikálne odlišovalo od starších kultov. Zoroaster totiž učil, že svet, hoci ho stvoril Boh, je určený na vojnové pole medzi dobrom a zlom (podobne ako v Biblii). Podľa Zoroastra Boh Dobra Ahura Mazda (alebo Ohrmazd, ako sa spomína v neskorších textoch) existoval ako večné svetlo a večný čas. Jeho nepriateľom mal byť Angra Mainyu (neskôr nazývaný Ahriman), duch všetkej temnoty a zla. Keď Ahura Mazda zistil, že zlo môže ohroziť čistotu jeho večnej ríše, vypracoval plán, ako chytiť do pasce a zničiť Ahrimana.

           Pascou mal byť náš materiálny svet a ten, keďže podlieha priestoru a času, mal donútiť nepriateľa vyjsť zo svojho úkrytu. Ahura Mazda vedel, že Ahriman ako stelesnenie zla sa bude snažiť zničiť jeho svet, ale na rozdiel od svojho protivníka mal jasnovidecké schopnosti a preto vedel aj to, že keď sa o to satan pokúsi, chytí sa do pasce času a priestoru. Takže aj keď zlo spočiatku dosiahne určité víťazstvá a vyvolá na svete utrpenie, z hľadiska dlhodobého utrpí porážku a triumfovať bude dobro.

           Podľa Zoroastra ľudstvo v pokračujúcom boji so zlom má špeciálnu úlohu, lebo primárnym bojovým poľom týchto dvoch síl je ľudská duša. Ahura Mazda už od začiatku času vedel, že Ahriman sa pokúsi zviesť človeka k hriechu a tým privodiť jeho duchovnú smrť. A hoci človek na krátky čas naozaj nevyhnutne klesne, nakoniec si spomenie na svoj duchovný pôvod a aj v tomto hmotnom svete bude pôsobiť v súlade s Božími zákonmi.

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 566
Celková čítanosť: 1373849x
Priemerná čítanosť článkov: 2427x

Autor blogu

Kategórie