Založ si blog

Sila a význam petície

            Elektronickú petíciu vnímam v dnešnej dobe ako skvelý nástroj na presadzovanie vôle ľudu. Je oveľa ľahšie ako kedykoľvek v minulosti vďaka internetu komunikovať s veľkým počtom ľudí a dohodnúť sa na nejakých opatreniach. Pritom si ju môžme formulovať, rozposielať a potvrdzovať z pohodlia a súkromia domova. Vidím v tom obrovský potenciál, ktorý je však zatiaľ mizivo využívaný.

           

           Jeden technický problém vidím v tom, ako ju správne sformulovať aby s jej znením súhlasil, čo najväčší počet ľudí a aby bola vykonateľná a pre občanov prospešná. Toto by sa mohlo riešiť tak, že sa uvedie základná myšlienka a potom viacero variant ako by to mohlo byť sformulované. Záujemcovia o danú problematiku by potom mohli dať svoj hlas tomu konkrétnemu zneniu, ktorý sa mu najviac pozdáva, prípadne navrhnúť malé zmeny  a varianta ktorá získa najviac hlasov sa stane obsahom našej petície. Tak zamedzíme stádovému efektu a rozhodne reálna väčšina.

           

            Ak si myslíte, že je to len zbytočné mrhanie časom podľa mňa sa veľmi mýlite. Pretože ak takúto petíciu podpíše 200-300 tisíc ľudí má to už reálnu silu a váhu. Samozrejme vláda nás môže s našou iniciatívou vysmiať, lenže to neznamená koniec. Blížia sa voľby a my môžeme s našou požiadavkou osloviť iné politické strany a sľúbiť im podporu ak budú presadzovať naše požiadavky spísané v petícii. Tak napr. petíciou s rómskou problematikou môžme osloviť pravicové strany alebo národniarov lebo by to mohla byť ich agenda a za nás by presadzovali naše požiadavky.

 

            Tu by sme sa však mohli čiastočne rozdrobiť, ale efekt by nemusel byť aj tak taký zlý. Došlo by k opačnému garde, keď prvotne nesľubuje politická strana, ale priamo ľudia si vyžiadajú čo treba presadzovať. Mohlo by to byť celkom zaujímavé, hlavne z hľadiska, že dobre sformulovanú petíciu týkajúcu sa rómskeho problému by mohlo podpísať aj milión ľudí. Tu aj pri určitej rozdrobenosti, by bol tlak veľký. Lebo keby hlavný prúd hlasov od voličov smeroval aj k povedzme 3 politickým stranám, všetky 3 by museli mať našu požiadavku zakomponovanú vo svojom programe. Takže vlastne samotná účinnosť by sa nemusela výrazne oslabiť aj keď podporíme napr. 3 politické strany lebo každá predsa bude mať v programe naše požiadavky.

 

            Keby sa nám táto možnosť nepozdávala, môžme si vybrať zástupcov spomedzi seba dať im potrebné podpisy na vytvorenie politickej strany a podporiť vo voľbách týchto ľudí, ktorí by pretláčali naše požiadavky v parlamente. Ak je cca 4 mil. voličov a účasť v parmentných voľbách cca  60% -ná, znamenalo by to, že do parlamentu sa dostane strana ktorá získa nad 5%, to znamená viac ako 120.000 hlasov.  Matematika nepustí, pýtam sa oprávnene je toto nereálne. Povedal by som, že ani nie a išlo by to aj bez miliónovej kampane. Len by sme si museli dať pozor, aby sme vybrali tých správnych ľudí.

Prepočet:            4 mil. voličov  x 0,60 = 2,4 mil x 0,05 = 120.000 voličov

 

            Ja na to pozerám takto a preto vnímam elektornickú petíciu ako veľmi silný nástroj v rukách občanov. Samozrejme je to ako s hocijakým iným nástrojom bežnej potreby, keď sa nevyužíva je nám vlastne na nič. Sám som už nejakú tú petíciu podpísal, napr. proti privatizácii vodných zdrojov a tiež proti predávaniu poľnohospodárskej pôdy cudzincom. Uvidíme ako sa veci budú vyvíjať, ale jedno jasné už dnes, že pasívny občan nič nezmôže. Naopak skupina aktívnych ľudí môže požiadať o podporu verejnosť a môže zmeniť veľa.

 

 

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

vláda, rokovanie, saková, fico

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 566
Celková čítanosť: 1374582x
Priemerná čítanosť článkov: 2429x

Autor blogu

Kategórie