Založ si blog

Škoda že pápež Vigílius nemal Ježišovu odvahu.

Vrelo odporúčam dať do googla 2. carihradský koncil, čo mu predchádzalo, ako prebiehal a aký nátlak bol robený na pápeža Vigília aj celú cirkev.

Rok 546 pápež Vigílius bol eskortovaný na príkaz cisára Justiniána do Konštantinopolu. Spočiatku vzdoroval cisárovej vôli ale v roku 548 schválil to že cisár odsúdil určité náuky. To vyvolalo v severnej Afrike a na západe obrovské pobúrenie.

Preto cisár Justinián zvolal v roku 553 druhý carihradský koncil. Čuduj sa svete pápež Vigílius nebol osobne prítomný, zrejme aby sa vyhol brutálnemu nátlaku cisára. Koncil na želanie Justiniána potvrdil Justiniánovo rozhodnutie o zavrhnutí učenia významných teológov antiochijskej školy. Koncil takisto odsúdil apokatastázu a čo je hlavné Origenovu teologickú náuku o preexistencii duše.

Na nátlak cisára Justiniána bola dokonca na pápeža Vigília, ktorý sa vzoprel týmto záverom koncilu, uvalená exkomunikácia. Nakoniec pápež znovu ustúpil a svojimi dvoma vyhláseniami v roku 553 a 554 de facto schválil závery 2. carihradského koncilu. Až následne mu bolo umožnené vrátiť sa späť do Ríma, zomrel však po ceste do Ríma. Zomrel ako zbabelec, mohol zomrieť hrdinsky. V Itálii napokon trvalo takmer 140 rokov kým všetci biskupi uznali závery 2. carihradského koncilu z roku 553. Severoafrická, milánska a aquilejská cirkevná provincia sa na istý čas dokonca oddelili od Ríma.

Takže ľudia otvorme si oči, zobuďme sa! 2. carihradský koncil bol absolútne škandalózny. Škoda že pápež Vigílius nemal Ježišovu odvahu. Radšej mal prijať, že ho olúpili o funkciu alebo ísť aj na smrť za pravdu. Veď si len predstavte, že by Ježiš podobne zjednával ako tento pápež. Čo by nám zostalo z jeho náuky a z pravdy ktorú priniesol? Boli vôbec prípady, že pápeži zaplatili za svoje postoje smrťou?

Toto bol jeden brutálny zásah cisára do teologických náuk. Aj dnešná cirkev by mala mať viac odvahy pomenovať veci ako sú. Dodatočné schválenie cisárovej vôle pápežom považujem za jeho zlyhanie – uprednostnil svoj život a funkciu pred pravdou.

Ak sa dnes cirkev vysmieva z teórie preexistencie duše na základe tohto paškvilu – 2. carihradského koncilu, tak sama cirkev je smiešna, nemá dôstojnosť a sebareflexiu. Jednoducho bol to hrubý zásah svetskej moci do duchovnej moci. Načo je takého zjednotenie, keď je to zjednotenie na zlom základe. To že cirkev ani po stáročiach nie je schopná vypustiť zo svojich dogiem aspoň takéto presadené svetskou mocou je veľmi slabošské. Oni nechápu, že takto zavádzajú milióny kresťanov. PRAVDA tieto bludy podľa mňa aj tak časom roztrieska. O tom 2. carihradskom koncile by si mal podľa mňa prečítať každý veriaci a potom nech s čistým svedomím zaujme svoje stanovisko k preexistencii duše. Lebo dnes sa z toho smejú a sami sú pritom na smiech.

Keď cirkev poslúcha svojho Boha (Portugalsko).

15.09.2024

Fatimské zjavenia považujem za mimoriadne. Dialo sa tak v roku 1917, keď zúrila 1. svetová vojna. Prakráľovná sa zjavovala 3 deťom a vyzývala ich, aby sa modlili za duše hriešnikov, pretože veľa duší smerovalo do utrpenia. Prostredníctvom detí vyzývala všetkých k pokániu, aby sa stali lepšími ľuďmi a aby sa modlili za odpustenie pre seba aj ostatných, aby sa vojna [...]

Hádať sa, či prijať?

14.09.2024

Kráčame svojím životom a zažívame rôzne situácie. Prichádzajú príjemné momenty, ale aj tie horšie. Pri tých príjemných sa tešíme, ale čo s tými zlými situáciami? Zlé situácie môžeme zažívať aj keď sa dlhší čas snažíme žiť správne. Prečo je to tak? Podľa mňa stačí ak pripustíme existenciu minulých životov a odpoveď máme hotovú. Pokiaľ som aj ja [...]

Pápež je v dogmatickom väzení

13.09.2024

a spolu s ním celá cirkev. Je to názorové väzenie. Pápež verí, že jeho predchodcovia, čo vydali závery koncilov a dogmy boli neomylní a dokonalí a ich vyhlásenia sú neodvolateľné. To je vlastne jedna celá dogma o neomylnosti. Čiže ďalšie koncily museli brať do úvahy tie predošlé, aby si to neprotirečilo. A teraz aj keď je tu učenie od Božieho vyslanca pápež to [...]

Roman Michelko, Andrej Danko

Knihy budú drahšie, kupujú si ich bohatí ľudia, vyhlásil Kamenický. Mám zásadný problém, kritizuje Michelko

17.09.2024 21:18

Minister financií Ladislav Kamenický predstavil celkovo 17 opatrení za 2,7 miliardy eur.

Portugalsko, portugalská polícia, útok nožom

Len 12-ročný chlapec pobodal v škole niekoľko žiakov v Portugalsku, zamestnankyňa zabránila masakru

17.09.2024 20:37

Deti začal bodať zjavne náhodne už na školskom dvore, zastavila ho až jedna zamestnankyňa školy.

Michal Šimečka, Progresívne Slovensko

Šimečka skončil, no traja poslanci Hlasu sa „vzbúrili“. Koalícia tancuje na tenkom ľade: Fico sa vyrovnal Mečiarovi

17.09.2024 20:00

Podľa politológov je tento krok precedensom v slovenskej politike a dá sa to považovať za pomstu. Fico sa tak vydal maďarskou cestou.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 608
Celková čítanosť: 1476004x
Priemerná čítanosť článkov: 2428x

Autor blogu

Kategórie