Založ si blog

Duchovný vývoj a poznávanie Boha.

Ako by mal prebiehať taký duchovný vývoj? Podľa mňa by to malo byť podobné ako pozemský vývoj, čiže postupne a primerane zrelosti dieťaťa. Lebo ľudí v počiatkoch civilizácie by som prirovnal k deťom, ktoré sa učia spoznávať veci a deje okolo seba. Takže logika hovorí, že pri poznávaní pozemských vecí sa musí ísť postupne. Zrejme uznáte, že nemá význam, aby profesor jadrovej fyziky išiel prednášať malým prváčikom. Tí sa totiž najprv musia naučiť poznávať písmená a čísla a ďalej s nimi pracovať.

Ak existuje duša a Boh aj tu musí byť nejaká postupnosť a logika. Pretože ak je Boh dokonalý, v dokonalosti musí byť logika, inak je to chaos. V duchovnom vývoji však nastala obrovská chyba – vyhlasovanie dogiem (nemenných, neodvolateľných akože „právd“).

Predstavte si teraz pozemské vzdelávanie. Štvrtáci na základnej škole sa niečo naučili, majú nejaké chápanie sveta, ale sú otázky na ktoré ešte nemajú odpovede. Oni však chcú ihneď zaplniť tú medzeru v poznaní, tak sa o tom začnú dohadovať až sa na niečom uzhodnú a uveria tomuto svojmu výkladu, vytvoria si z toho dogmu. Čas postúpi a zo štvrtákov sú deviataci na základnej škole. Už sú o niečo múdrejší, ale opäť si lámu hlavy nad inými otázkami. Keďže sa im nedostáva odpovedí, sami sa uzhodnú na tých odpovediach – samozrejme posvätne rešpektujúc ich štvrtácke dogmy. Až nakoniec idú na strednú školu. Tam sa zase dozvedia niečo nové, ale vyvstanú v nich aj nové otázky. Tak sa opäť škriepia, ale na konci hlasujú a uzhodnú sa na odpovediach. Tentokrát to bolo ťažšie lebo museli rešpektovať svoje vlastné predošlé štvrtácke aj deviatacke dogmy.

A teraz si predstavte, že títo naši žiaci sa stanú dospelými, ale svoje štvrtácke, deviatacke a aj dogmy zo strednej si ponechajú a plne im dôverujú. Ako čas ubiehal úplne sa zžili s tými svojimi vlastnými vysvetleniami. Začali ich brať ako úplnú samozrejmosť. Teraz si predstavte, že v televízii budú dávať reláciu, kde bude špičkový vedec vysvetľovať javy, na ktoré títo naši bývalí žiaci nevedeli odpovede, ale vytvorili si na ne pevný názor. Zrazu keď sa časti výkladov tohto vedca nebudú zhodovať s utkvelými predstavami našich respondentov, tak tohto vedca vysmejú a budú sa rozprávať so svojimi bývalými spolužiakmi, prečo to a tamto čo vedec hovorí v žiadnom prípade nemôže byť pravda.

Teraz si ešte predstavte takýchto študentov z rôznych krajín sveta, ktorí si takisto vytvorili svoje vlastné presvedčenie o určitých javoch a veciach a guľáš je hotový.

Takto to žiaľ išlo s duchovným vývojom ľudstva. Najprv ľudia spoznali bytosti živlov, dokázali ich vnímať. Ale povedali si to sú bohovia. Neskôr v určitých národoch prišla zvesť, že Boh je len jeden. Už tu vznikali obrovské roztržky a hádky. Zabudlo sa však, že môže byť jeden Stvoriteľ, ktorý však stvoril aj tieto bytosti živlov. Neskôr prišla zvesť, že Boh je dokonca trojjediný. Sú taký čo to odmietali, lebo sa naučili, že Boh je len jeden. Nedokážu to prijať, pretože keď vidia 3 ľudí tu na zemi, tak predsa každý je sám sebou.

Zabúdajú však, že Boh a človek tam musí byť veľký rozdiel, už len z hľadiska kto koho stvoril. Ak Boh stvoril len hmotný vesmír, dnes nám už vedci hovoria, že ten vesmír je obrovitánsky. Takže jeho Tvorca by musel byť primerane veľký dielu ktoré vytvoriť. Len si to porovnajte s veľkosťou človeka a jeho diel – napríklad najvyšší mrakodrap má 828 m. Takže ak počítame, že človek má cca 2 m, tak je jeho 400-krát väčšie. Teraz si predstavte Boha 400-krát menšieho ako vesmír a ľudí čo hovoria, veď sa nám ukáže Stvoriteľ. Zrejme preto bola nutnosť oddeliť nejakú časť seba, aby sa nám vôbec mohol Stvoriteľ ukázať v našej veľkosti. Lenže už toto by znamenalo dvojjedinosť Boha. A to sme už krok od trojjedinosti Boha.

Ako zákonníci a farizeji Ježiša pranierovali.

18.07.2024

Zrejme sa každému vybavia úryvky z Biblie, kde zákonníci a farizeji chceli Ježiša verejne zdiskreditovať záludnými otázkami a tiež ako ho kritizovali. Ježiš toto všetko ustál, ale oni boli presvedčení, že nie je pravý Mesiáš a neprestávali s útokmi na neho. Kritizovali ho a osočovali, naschvál ho nazývali tesárov syn, aby dali najavo že je oproti nim laik. Prešlo cca [...]

Čo by ste dali za večný život?

16.07.2024

Podľa Abd-ru-shina Stvoriteľ od nás žiada, aby sme sa sami namáhali a hľadali pravdu aj cestu k Nemu. Za druhé od nás žiada vnútornú čistotu – to znamená zbaviť sa nenávisti, závisti, zlosti, promiskuity a podobne. Mladí ľudia veľmi na pozemskú smrť nemyslia, seniori sú k smrti bližšie preto predpokladám, že na smrť aj viac myslia. To však nijako mladých nemusí [...]

Kde udrú živly nemusí byť náhoda.

09.07.2024

Abd-ru-shin nám vysvetľuje, že bytosti prírody sú plne vo vôli Božej. Bytosti prírody udržiavajú vo stvorení krehkú rovnováhu. Takže je dosť pravdepodobné, že keď sú niekde ľudia, ktorí narušia túto rovnováhu napríklad svojou vnútornou nečistotou, zareagujú na to aj živly narušením rovnováhy. Môže dôjsť k prudkým lejakom, vetru a podobne. Ako sme to napríklad [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 589
Celková čítanosť: 1437017x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie