Založ si blog

Cesta k ideálnej spoločnosti

Že sa to nedá? Ale dá. Sú dokonca dva spôsoby ako to dosiahnuť. A to konkrétne po 1. ľudia sa zmenia a budú mať čisté charaktery, po 2. nastaví sa systém tak, že páchať neprávosti bez postihu bude takmer nemožné.

 

Prvá možnosť je nepravdepodobná, ale nie nereálna, prekážkou sú len ľudské charaktery. Viem, že to znie ako sci-fi, ale ako by sa asi žilo v spoločnosti, kde by ľudia neklamali, nekradli, nerobili podvody, neubližovali beztrestne iným ani prírode, nevraždili a podobne. Nech si každý odpovie sám, či by vôbec chcel žiť v takej spoločnosti, lebo by to bolo niečo úplne iné ako to na čo sme boli po tisícročia zvyknutí.

 

Druhá možnosť je popracovať na systéme viacnásobnej kontroly vo všetkých rezortoch štátnej správy. Ak chceme, aby ľudia na významných riadiacich postoch neboli korumpovaní, dajme im aj viac peňazí ak treba, ale zároveň upleťme na nič bič viacnásobnej kontroly so sankciami, žiadne zlaté padáky. Vždy by to bolo lacnejšie si myslím.

 

Inšpirujme sa súkromnými firmami. Je zaujímavé, že v úspešných firmách je poriadok, je tvrdo vyvodzovaná zodpovednosť a veci fungujú ako majú, ak nie firma skrachuje. Porovnajme štát s akciou spoločnosťou. Už si raz uvedomme, že majiteľmi akcionármi štátu sme my občania. Voľby sú akoby najvyšším orgánom ktorý rozhoduje, akoby valným zhromaždením a.s.. Akcionári – voliči si zvolia kvázi konateľov, ktorí ich majú zastupovať a konať tak, aby firma – štát dosiahol čo najlepšie výsledky v prospech voličov.

 

Lenže všimnite si zásadný rozdiel medzi akcionármi súkromných firiem a akcionármi – (voličmi) štátu. Kým akcionári súkromných firiem majú účinné a tvrdé nástroje na dosiahnutie svojich cieľov, taktiež absolútne právo na všetky informácie. V akej pozícii je akcionár štátu – občan? Nebojme sa byť inovatívny a kreatívny a nepozerajme len na to ako to funguje v iných štátoch. Náš spoločenský systém priam volá po zmenách.

 

Vyvolajme celospoločenskú diskusiu, o tom ako by bolo možné vytvoriť nové tvrdé a účinné kontrolné mechanizmy vo všetkých oblastiach štátnej správy. Politici sú len ako konatelia. Veď je predsa do neba volajúcou hlúposťou nechať všetky kompetencie v rukách konateľov – politikov. Dajme im aj väčší plat ak treba, veď každý vie, že riaditelia veľkých firiem zarábajú oveľa viac ako politici, ktorí riadia kolos s 5 mil. ľuďmi. Nebuďme ľahostajní, ale vybojujme si tvrdé kontrolné mechanizmy, akési oči ľudu alebo ruky ľudu, nezávislé komisie supervízorov zložené z odborníkov. Tieto by bez milosti odvolali vysokých funkcionárov, ak sa dokáže, že vážne pochybili. Nežilo by sa nám lepšie? Reálne to je, ale samé sa to neurobí, takže …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376888x
Priemerná čítanosť článkov: 2428x

Autor blogu

Kategórie