Slávu Slovanov, odplavil alkohol.

14. februára 2024, zoran44, spoločnosť

Wikipédia píše, že Slovania sú najpočetnejšou etnickou a jazykovou skupinou v Európe. Rusi dokonca ovládajú celú severnú Áziu. Myslím si, že v dávnej histórii boli Slovania dobrí v pestovaní plodín a chove hospodárskych zvierat. To nám podľa mňa umožnilo pomerne veľké rozšírenie. V dávnych dobách mali ľudia mnohopočetné rodiny, ale bola vysoká úmrtnosť na choroby a hlad. Vyzerá to, že v tých časoch museli byť Slovania pomerne úspešní, dokázali možno lepšie nasýtiť svoje deti ako okolité kmene, národy.

Veľký podiel na úpadku Slovanov má podľa mňa aj nadmerné pitie alkoholu. To tu už s nami musí byť mnoho storočí, dovolím si povedať tisícročí. V takom starovekom Grécku v 9 storočí pred n.l. vzniká literatúra, píšu sa eposy, drámy, komédie, tragédie a tiež sa rozvíja filozofia. Spomeňme mená ako Homér, Sokrates, Platón, Aristoteles, Pitagoras a podobne. Stavajú sa majestátne budovy a umelci tvoria krásne sochy. Už tu Slovania jasne zaostávajú. Nás skôr charakterizujú primitívnejšie stavby – drevenice a podobne, ťažká práca a nadmerné pitie alkoholu.

Pripadá mi to však akoby sme trochu zaspali. Dnes vidíme, že štáty západnej Európy sú oveľa bohatšie ako my. Je to podľa mňa aj o technológiách a efektivite riadenia. Kedysi sme možno dobre zvládli technológiu rastlinnej výroby a chovu zvierat. Dnes jasne vidíme, že v technológiách zaostávame aj v efektivite riadenia štátu.

Aj v dnešných časoch vidno ako je u nás na Slovensku ale aj v iných slovanských krajinách glorifikované pitie alkoholu. Mnoho šikovných, pekných ľudí má kvôli nadmernému pitiu zdravotné problémy a mnohí aj predčasne zomrú. Samozrejme človek ktorý veľa pije, nemá záujem alebo čas sa venovať iným vznešenejším činnostiam a tak slovanské národy podľa mňa časom postupne upadali morálne, kultúrne aj technologicky. Mnohí Slovania sa aj chvália koľko znesú vypiť alkoholu. Ale toto nám skutočnú slávu určite neprinesie, akurát tak zaostávanie a úpadok.