Jedenie zo stromu poznania.

16. januára 2024, zoran44, duchovné

Tento nám známy dej opísaný v Biblii Abd-ru-shin vysvetľuje nasledovne:

Človek v skutočnosti nemá žiť doteraz zaužívaným spôsobom, ale má byť viacej človekom citu. Tým by vytvoril spojovací článok, potrebný na ďalší rozvoj celého stvorenia. Pretože sa v človeku spája jemnohmotné onoho sveta s hrubohmotným tohto sveta, je mu možné oboje prehliadnuť a oboje súčasne prežívať. Okrem toho má k dispozícii nástroj, ktorý ho stavia na vrchol celého hrubohmotného stvorenia: rozum. Týmto nástrojom je schopný usmerňovať a viesť. Rozum je viazaný na pozemské pojmy priestoru a času ako všetko pozemské. Ale cit (nie pocit) nemá ani priestorové ani časové obmedzenie, lebo prichádza z duchovného.

Takto vyzbrojený človek mohol byť vnútorne spojený s najjemnohmotnejším, ba dokonca vyciťovať i samotné duchovné a predsa žiť a pôsobiť pritom uprostred všetkého pozemského, hrubohmotného. Len človek sám je takto obdarený. Jedine on mal a mohol poskytnúť zdravé a svieže spojenie ako spojovací most medzi svetlými výšinami a hrubohmotnou zemou! Jedine skrze neho mohol v jeho svojráznosti pulzovať čistý život z prameňa Svetla dolu do najnižšej hrubohmotnosti a odtiaľ opäť nahor v najnádhernejšom harmonickom zvratnom pôsobení!

Človek stojí medzi týmito dvoma svetmi ako spojivo, takže sú jeho prostredníctvom skuté do jedného sveta. On však túto úlohu nesplnil. Odlúčil tieto dva svety od seba, namiesto toho, aby ich udržiaval pevne spojené. A to bol jeho pád do hriechu! K tomuto smutnému zlyhaniu človeka mohlo dôjsť preto, že nepoužíval rozum, pochádzajúci iba z zhrubohmotnosti, len ako nástroj, ale úplne sa mu podriadil a povýšil ho na vládcu nad všetkým. Stal sa otrokom svojho nástroja a tým len človekom rozumovým, ktorý sa pyšne nazýva materialistom!

Jedenie zo stromu poznania – nebolo ničím iným, než pestovaním rozumu. S tým bolo spojené odlúčenie od jemnohmotnosti a ako prirodzený následok toho uzavretie raja. Ľudia sa sami vylúčili tým, že sa vinou rozumu celkom priklonili k hrubohmotnému, teda sa ponížili a dobrovoľne si ukovali putá poroby.