Vážme si svojich kritikov.

6. januára 2024, zoran44, spoločnosť

Momentálne je situácia taká, že ľudia sú skôr nahnevaní keď ich niekto kritizuje. Pozrime sa však na to podrobnejšie. Predstavme si človeka ktorý sa málo stará o svoju hygienu smrdí jeho telo alebo aj jeho odev. Je dosť nepríjemné takéhoto človeka na to upozorniť, aby sa neurazil. Pritom tým že ho niekto skritizuje za to, že smrdí, že by mal viac dbať na svoju hygienu, mu vlastne pomáha. Tento človek čo zapácha by mal byť nie nahnevaný, ale vďačný za toto upozornenie že smrdí, ktoré si sám nejako neuvedomoval.

Bežne sa deje, že ľudia reagujú útočne a podráždene na kritiku. Pritom objektívna kritika nás vedie k zdokonaľovaniu. Predstavme si toho človeka čo zapácha, že príjme túto oprávnenú kritiku. Začne sa o svoju hygienu poriadne starať. Výsledkom je, že má z toho osoh a radosť aj on sám aj jeho okolie.

Myslím si, že je to na zamyslenie pre nás všetkých. Predpokladám že proces zdokonaľovania je nekonečný. Vyzerá to že objektívna kritika nám v tomto procese len pomáha. Preto by bolo skôr na mieste byť za túto kritiku vďačný a nie hnevať sa na ľudí, čo nás kritizujú. Aj keď priznávam, že je to do istej miery ťažké pre nás.