Nevoliť nie je riešenie.

29. septembra 2023, zoran44, spoločnosť

Rozumiem tomu, že ľudia sú frustrovaní a že majú na politikov tie najvyššie očakávania. Je správne mať tieto očakávania, ale mali by sa čelom postaviť aj realite. Jednoducho je len určitý počet politických subjektov, do politiky sa mnohí nehrnú. Dôvodom môže byť aj to, že ste potom pod nepríjemným drobnohľadom médií a celej spoločnosti.

Úroveň kandidujúcich strán je aj obrazom našej spoločnosti. Opäť by sme nemali zatvárať oči pred realitou. Tí politici sú jedni z nás, nie sú to mimozemšťania. Jednoducho povedané aká je spoločnosť, takí sú aj politici.

V parlamentných voľbách v roku 2020 bola volebná účasť 65,8%. Vyhrala strana so ziskom 25,02%. Z toho jasne vyplýva, že ak by prišli voliť, tí čo neboli voliť a volili by tú istú politickú stranu, tak táto by vyhrala so ziskom 34,2%. Chcem len poukázať na to, že mnohí si povedia, že môj jeden hlas nezaváži.

Úplne chápem, že pre mnohých je zo súčasnej ponuky politických strán ťažké vybrať si. Na každej strane nám môže niečo prekážať. Podľa mňa je však lepšie rozhodnúť sa voliť stranu, ktorá je pre mňa najpriatelnejšia, už len preto aby nevyhrala strana, ktorá je pre mňa najnepriatelnejšia.

Jednoducho nevoliť nič nerieši. Ono aj malý krok správnym smerom je pre spoločnosť pokrokom. Chápem, že ľudia by najradšej hneď všetko zmenili čarovným prútikom, no toto je nereálna predstava. Naša spoločnosť je ako mozaika zo všetkých obyvateľov, tých cez 5 miliónov. Všetci niečo do tejto spoločnosti vnášame, niečo svoje osobité. Tak prečo nevyjadriť svoj postoj aj vo voľbách?

Samozrejme každý z nás má slobodnú vôľu a právo aj nevoliť. Všetci ľudia čo nepôjdu voliť sa tak však dobrovoľne vzdávajú vplyvu na výsledky volieb – spolu to býva cez 30% ľudí, takže dokopy je to dosť veľká časť spoločnosti. Potom však nie je celkom na mieste keď sa títo nevoliči sťažujú, pretože neboli ochotní urobiť ani tú najmenšiu vec – odovzdať svoj hlas pre niektorú stranu.