Srdcovocievne choroby – z prejedania.

23. apríla 2023, zoran44, spoločnosť

Srdcovocievne choroby trápia mnohých ľudí na Slovensku, ale aj v celom svete a každý rok na to mnohí zomierajú. Určite sú stavy, ktoré sa nedajú zvrátiť alebo je potrebná lieková liečba či operácie. Ja chcem však poukázať na súvis s množstvom prijímanej stravy, stavom ciev a týmito chorobami.

Určite už každý z vás videl potrubie z dresu zanesené mastnotou. Ak nie je ľahké sa o tom presvedčiť. Aj preto sa starý prepálený olej vykupuje, aby nezanášal tieto potrubia a tiež preto, že sa dá ďalej využiť. Odborníci však hovoria, že niečo podobné sa deje aj v našich žilách, aj tam sa ukladajú zvyšky potravy a tukov.

Takže ak tieto jednoduché veci platia, je možné urobiť jednoduché opatrenie. Namiesto hrstí liekov pokúsiť sa znížiť prijímané množstvo potravy a tukov. Samozrejme vysadzovanie liekov musí každý citlivo zvážiť sám alebo konzultovať. Sám na sebe cítiť, že množstvo a zloženie stravy vplýva na stav našich ciev. Pri zvýšenom stupni upchatia nastávajú bolesti žíl, srdca hrozia komplikácie, infarkt, mozgová mŕtvica, či iné.

Podľa mňa však svojmu telu veľmi pomôžeme znížením objemu stravy. Ako sa povie jesť môžeme všetko, ale záleží v akom množstve a zvlásť opatrne s tými tukmi. Treba vyskúšať vynechať raňajky alebo len niečo ľahké si dať. Určite nezomrieme, mne to dokonca pripadá, že telo si zásoby pchá všade kde sa dá aj do žíl, telesného tuku všade po tele a podobne. Takže nechajme najprv naštartovať svoj metabolizmus, až potom niečo zjedzme na desiatu alebo obed. Potom nejaký olovrant a večera. Ale treba sledovať svoj pocit hladu – nejedzme len preto, že je na to „čas“.

Treba sledovať aj ako sa cítime po zjedení určitých jedál, či nám robia dobre alebo zle. Zabudnime na okolie a počúvajme hlas svojho tela. Niekedy stačí na obed aj polievka s chlebom. Tiež by som dal dôraz na pestrosť stravy, aby nám nič nechýbalo. Samozrejme ak niekto uprednostní rastlinnú stravu nemusí to byť na škodu, ale treba to robiť veľmi opatrne a citlivo. Keď však máte chuť na nejaké mäsko treba si ho kľudne dať.

Pri všetkých porciách jedla však treba myslieť na to, že ak sa do sýta najeme, reálne má možno telo zásoby aj na týždeň. Bez jedla vydrží človek rôzne podľa hmotnosti a zdravotného stavu, ale nachádzam na nete, že je to 20 – 40 dní. Kedysi ľudia umierali od hladu, dnes je tu iný extrém a podľa mňa v dnešných časoch ľudia umierajú doslova z prejedania. Myslím si, že stojí za to trochu zaexperimentovať a pozorovať reakcie svojho tela. Obrovskou výhodou totiž je, že telo si vie vybrať aj zásoby uložené v cievach. Tým sa zlepší ich priechodnosť a náš celkový zdravotný stav.