Krásny svet detí a odporný svet dospelých.

14. januára 2023, zoran44, spoločnosť

Pozorujte raz deti ako sa hrajú ako spolu komunikujú a potom sa nezaujate pozrite na správanie sa dospelých a ich komunikáciu. Podľa mňa svet dospelých to je jedna katastrofa.

Deti prežívajú všetko naplno. Niekomu môžu ich hry pripadať smiešne, detské ale oni pôsobia a tvoria primerane svojmu veku. V ich hrách a tvorení je však veľa krásy a lásky. Aj keď sa deti pohádajú dokážu si rýchlo a od srdca odpustiť. Deti hovoria pravdu, túžia po láske a dávajú lásku. V ich pôsobení cítiť ešte čistotu. To čo robia skutočne prežívajú naplno a hlavne dokážu sa tešiť aj z malých vecí.

Naproti tomu svet dospelých mi skutočne pripadá odporný. Bežný štýl komunikácie je urážanie ostatných. Tučnému sa smejú, že je tučný, chudému že je chudý atď. Dospelí len veľmi ťažko odpúšťajú alebo len na oko, oveľa radšej chcú vracať každý úder. Keď majú veľa chcú ešte viac a častokrát sa z toho čo majú nedokážu tešiť. Pokrytectvo a lži sú na dennom poriadku, samozrejme nadávky a rozčuľovanie sa prečo sa niekto má lepšie ako ja.

Je to skutočne odporné bahno tento dospelácky svet. Dospeláci sú tvrdohlaví, sebeckí egoisti. Tento svet je taký zvrátený, že keď sa náhodou z niečoho tešíte už ste automaticky podozrivý a idú po vás, kým vašu radosť neskazia. Podráždení ľudia agresívne reagujúci, ktorí z maličkostí robia obrovské drámy. Precitlivenosť a urážlivosť, tento svet je tak nastavený, že dusí všetko pekné a čisté.

Nie nadarmo nám Ježiš hovoril, buďte ako deti. Tento dospelácky svet je tak odporný, že nabáda človeka ísť životom sám, vytvoriť si svoj priestor, do ktorého pustíte len ľudí s ktorými je vám dobre, ktorí chcú aby ste sa radovali a necháte ich v tomto vašom priestore len dovtedy, kým budú takí, aby vám nespôsobovali smútok a sklamanie. V zamestnaní sa určitým ľuďom nevyhneme, ale aspoň v súkromí to nabáda, vytvoriť si okolo seba harmonický okruh.

Je to skutočne smutný obrázok, ktorý sa mi ukazuje pred očami. Keď porovnám svet detí a svet dospelých vidím ten emocionálny a morálny úpadok. Všetci čo sa na tom podieľajú podľa mňa oberajú seba aj ostatných o kvalitný a šťastný život.