Rozdiel medzi karmou a „Čo sejete, to zožnete! „.

3. januára 2023, zoran44, náboženstvo

Chcem poprosiť o reakcie a pomoc čitateľov aj diskutujúcich, pretože ja medzi karmou a Ježišovým „Čo sejete, to zožnete!“ nenachádzam žiadny rozpor. Jediné čo vnímam je, že karma je z iného náboženstva ako to Ježišove „Čo sejete, to zožnete!“. A potom ešte nejaké vyhlásenia koncilov a pápežov „ex cathedra“, čo však osobne nepovažujem za relevantné.

Je vôbec možné, aby sme v rôznych náboženstvách nachádzali určité zhody? Podľa mňa je to skôr nevyhnutnosť, niečo prirodzené. V minulých dobách tu boli Krišna, Buddha, Mohamed, Lao´c, Zoroaster. Podľa mňa to boli praví Boží vyslanci. Samozrejme najväčším bol Ježiš – syn Boží, pretože on a Otec sú v jednote. Ale aj títo iní vyslanci mohli priniesť nejakú časť poznania, podľa svojich schopností a možností.

Mohol Stvoriteľ poslať pomoc aj do iných svetových častí ako do Izraela? Podľa mňa by to bolo žiaduce a spravodlivé, len by sa v tom prejavila láska Stvoriteľa ku všetkým ľuďom a národom. Abd-ru-schin označuje týchto Božích vyslancov za pripravovateľov pre duchovné obrodenie ľudí v rôznych svetových častiach. Izrael bol najväčší, dostal najviac pomocí a podpory, mal byť svetlom pre ostatné národy. Ale Stvoriteľ myslel aj na iné národy.

Ja to vnímam tak, že Zdroj života je len jeden, ale bytostí, anjelov, ľudských duchov a podobne je mnoho. Vnímam to tak, že aj Krišna, Buddha, Mohamed, Lao´c, Zoroaster boli zoslaní Stvoriteľom alebo aspoň ním podporovaní, vedení. Preto skutočne nenachádzam dôvod, prečo by sa jednotlivé učenia v rôznych náboženstvách nemohli zhodovať. Oni by sa práve mali čo najviac zhodovať.

Nenávisť medzi jednotlivými náboženstvami vytvorili len ľudia. Presnejšie ľudský vodcovia, králi a podobne, ktorí medzi sebou bojovali o územia, o nadvládu o to vytvoriť čo najväčšiu ríšu. A na tento účel neváhali zneužiť hocičo aj náboženské učenia, v zmysle že len my sami máme pravé náboženstvo a ostatní sú kacíri, neverci, bohorúhači a neviem čo ešte všetko. Porozmýšľajte skutočne, či vzájomné oddelenie jednotlivých náboženstiev nemá na svedomí boj o moc pozemských vládcov?