Diktátorský štýl komunikácie.

11. decembra 2022, zoran44, spoločnosť

Myslím si, že by to bol pomerne veľký pokrok a tiež zvýšenie kvality života v našej krajine ak by sme sa naučili rešpektovať iné názory. V diskusiách v bežnom živote ale aj tu v internetových diskusiách totiž panuje veľká agresivita a brutálne presadzovanie svojho názoru. Nemyslím si, že to je správne. Berieme tým totiž ostatným ľuďom ich názor ich identitu, ich životný priestor. Ponižovať a urážať niekoho len preto, že má iný názor to nemôže vytvoriť nič dobré. Ľudia vyjadrujúci názor automaticky očakávajú, že ostatní s ním budú súhlasiť.

Naopak zdravá diskusia je podľa mňa taká, kde sa dáva všetkým zúčastneným priestor na vyjadrenie bez toho, že by sme ich urážali a ponižovali. Môžeme argumentovať presviedčať o svojej pravde, ale malo by sa to diať slušným spôsobom a treba počítať aj s tým, že nie každý bude s nami automaticky súhlasiť. Pripadá mi to akoby sme si až príliš osvojili diktátorský, autoritatívny štýl komunikácie. Možno je to tým, že sme žili 40 rokov v diktatúre a „správny“ bol len jeden názor.

Riziko diktátorského štýlu komunikácie je, že jeden názor sa stane dominantným určujúcim a všetky ostatné sú zatlačené do úzadia. Problém je však v tom, že ten dominantný názor nemusí byť ten najsprávnejší, ale len človek ktorý ho vyslovil je najsilnejší zo všetkých a najagresívnejší. Na základe toho sa formujú potom aj rôzne spoločenstvá aj celá spoločnosť.

Zdravá diskusia podľa mňa dáva životný priestor na názor aj oponentom a rešpektuje ich hoci majú iný názor. V takomto prostredí je oveľa väčšia šanca, že sa na mnohé problémy nájdu tie najlepšie riešenia a na mnohé otázky odpovede. V takomto prostredí je oveľa väčšia šanca, že budú napredovať rôzne spoločenstvá aj celá spoločnosť.