Prečo zmizli Prusi aj ich jazyk.

30. októbra 2022, zoran44, spoločnosť

Rád si pozriem historické filmy a v niektorých sa hovorí o Prusoch, o Prusku. Nevedel som kto vlastne tí Prusi sú kde žili tak som trochu pogooglil. Prusi sú niekdajšie etnikum baltského pôvodu sídliace od začiatku nášho letopočtu v juhovýchodnom Pobaltí medzi ústiami riek Visla a Nemen, toto územie sa v stredoveku nazývalo Prusko. Toľko hovorí Wikipedia.

Ďalej sa dozvedáme, že starí Prusi zostali aj po nástupe kresťanstva v Európe pohanmi. Pokusy o ich christianizáciu zostali bezvýsledné, pretože Prusi považovali šírenie kresťanstva za zámienku a nástroj cudzej nadvlády. V dôsledku toho v roku 997 n.l. zabili pražského biskupa Vojtecha, ktorý ich chcel pokrstiť.

Nasledovali udalosti, kde boli Prusi porazení. Ale nielen, že sa stali poddanským národom, boli vyhubení a ich zvyšky sa asimilovali. Wikipédia píše, že stará pruština definitívne vymrela na sklonku 17. storočia.

Je to strašné čo sa im stalo. Pritom mnohé iné národy boli porazené, podmanené, ale prežili a prežil aj ich jazyk a kultúra. Toto čo sa stalo starým Prusom pripisujem tomu, že odmietli kresťanstvo. Bola to ich voľba a stálo ich to národnú identitu, zmizli z mapy sveta.

To čo sa stalo starým Prusom je naozaj kruté. Ale vnímam to tak, že takéto niečo ako strata národnej identity sa stáva národom, ktoré zaostanú vo vývoji. Napríklad v technologickom vývoji a súperi ich prevalcujú. O nič menej dôležitý je zrejme aj duchovný vývoj. To sa podľa mňa vypomstilo starým Prusom, že duchovne zaostali, neprijali nové dôležité učenie.