Čo nám bráni stavať nové elektrárne?

18. septembra 2022, zoran44, spoločnosť

Dúfam že Európa pochopila, že potrebuje byť energeticky sebestačná. Navyše ak sa chce zbavovať uhoľných a jadrových elektrární, cestu vidím v masívnej výstavbe veterných, solárnych, bioplynových a iných ekologických elektrární s využitím obnoviteľných zdrojov.

Spoliehali sme sa na ruský plyn a dostali sme šok. Tak či tak zemný plyn sa raz vyčerpá, preto by bolo rozumné investovať do obnoviteľných zdrojov energie. Najlacnejšie je podľa mňa bolo využiť sily prírody ako vietor, slnko a podobne. Sú oblasti napríklad na nížinách kde často fúka vietor. Technológie na veterné elektrárne máme, je len na nás či do toho investujeme a získame čistý zdroj energie.

Za plytvanie považujem aj to, že sa málo využíva skládkový plyn. Odpadu produkujeme naozaj dosť. Pri jeho rozklade vznikajú rôzne látky ako oxid uhličitý a metán, ktoré prispievajú k otepľovaniu. Využitím, spaľovaním týchto plynov by sme mohli pomôcť prírode a ešte získať aj nejaké množstvo elektrickej energie. Solárne panely a fotovoltaika môžu byť inštalované priamo na budovách. Tie by mohli byť energeticky sebestačné a dokonca dodávať elektrinu do siete a nemusela by sa kvôli tomu zaberať pôda.

Do budúcna sa predpokladá rozvoj elektromobility. Ak už dnes skolaboval trh s elektrinou, bolo by zrejme vhodné začať s budovaním nových domácich zdrojov. Vyzerá to, že elektriny je v Európe málo. A čo bude o 5 – 10 rokov, keď si Európa dala sama záväzok postupne sa zbaviť áut so spaľovacím motorom? Asi by si mali kompetentní pozrieť nejaké grafy. Neviem konkrétne čísla, ale keď to už teraz kolabuje, tak zrejme potrebujeme vybudovať nové elektrárne, ktoré využijú zdroje dostupné v Európe.