Ukrajinci dajte Rusom Krym.

1. marca 2022, zoran44, politika

Darovanie Krymu mi pripomína darovanie Trójskeho koňa Grékmi. Tento dar ktorý Trója prijala ju stál úplnú porážku. Ja osobne by som ten Krym Rusom dal výmenou za to, že stiahnu svoje vojská. Ide o to, že Ukrajina Krym už neovláda a myslieť si, že ho od Rusov dobijú je naivné. Naopak kvôli svojej tvrdohlavosti môžu prísť ešte o väčšie územia alebo dokonca o celú Ukrajinu.

Je pravda, že medzi 10 a 13. storočím Krym patril Kyjevskej Rusi. Ale po tomto období ho už ovládali tie najmocnejšie ríše ako Zlatá horda, či Osmanská ríša. Od 18. storočia Krym získalo cárske Rusko. Rusi poloostrov spravovali a vytvorili tu významnú námornú flotilu v Sevestopoli. A v tom čase bola aj Ukrajina súčasťou cárskeho Ruska.

Lenže v roku 1954 sa Chruščov rozhodol „darovať“ Krym Ukrajine. A tu sa začínajú problémy. Keďže tam žije prevažne ruské obyvateľstvo. Už po rozpade Sovietskeho zväzu to robilo problémy keďže sa ruská flotila ocitla v cudzom štáte. Pritom Rusi túto flotilu vybudovali a financovali. Sevestopoľ je z hľadiska Čierneho mora strategická základňa, takže pre Rusov veľmi dôležitá.

Treba tiež zohľadniť fakt, že Rusi vybavili Ukrajine západné územia od Československa Zakarpatskú rus, Od Poľska východná oblasť Galície a územia od Rumunska. Spolu je to dosť veľký kus zeme 2 – 3 krát väčší ako samotný Krym. Ďalší fakt je, že územie Ukrajiny dobili nacisti a nebyť Rusov niežeby Ukrajina prišla o celé územie a štátnosť, ale kvôli zvráteným plánom Hitlera mohli byť Ukrajinci vyhubení. Podľa informácií z archívov totiž Nemci plánovali aj genocídu Slovanov. Takže z tohto pohľadu ich Rusi zachránili.

Preto by bolo veľmi rozumné vzdať sa Krymu, ktorý už aj tak Ukrajinci nemajú pod kontrolou. Lebo sa im môže stať niečo oveľa horšie. Pozrite sa na mapu nad Odesou je Podnestersko ďalšia samozvaná republika s ruským obyvateľstvom. Pri súčasnej polohe ruských vojsk nechýba veľa, aby obsadili celý juh Ukrajiny. Takto by získali po súši prístup ku Krymu a Podnestersko by si pripojili. Alebo rozdelia Ukrajinu napoly pozdĺž rieky Dneper plus južné územia. Alebo zaberú celú Ukrajinu.

Takto by Ukrajina mohla prísť o veľké územia, dokonca sa môže zostať bez prístupu k moru, čo by bolo pre nich určite zlé. Ja by som bol na mieste Ukrajincov veľmi opatrný a radšej urobil ústupok ohľadne Krymu ako riskovať stratu veľkých častí Ukrajiny. Vyjednávať treba kým ešte máte silu vyjednávať. Lebo ak sa Rusom podarí zabrať ďalšie časti Ukrajiny a porážať ich armádu, bude sa im už ako slabšiemu partnerovi oveľa horšie vyjednávať. Môže sa stať aj to, že Ukrajina bude úplne porazená a potom si už víťaz bude podmienky diktovať, nie vyjednávať.