Založ si blog

Ak sa niekto nenarodí znova, nemôže uzrieť Kráľovstvo nebeské.

Čo to podľa vás znamená narodiť sa znova? Ježiš sa snažil rozprávať tak, aby ho aj tí najjednoduchší ľudia pochopili. Preto predpokladám, že na pochopenie textu stačí otvorená duša a nie je potrebná vysoká škola teologická. Nikodém ktorému to Ježiš hovoril nerozumel tejto reči, hoci bol študovaný v písmach. Možno na to treba ísť úplne jednoducho. Ježiš mu ďalej vysvetľuje, že ak sa niekto nenarodí z vody a z Ducha, nemôže vojsť do Kráľovstva nebeského.

Neviem aké vysvetlenie tejto Ježišovej požiadavky narodiť sa znova napadajú vás. Mňa napadá také vysvetlenie, že my ľudia sa musíme od základu zmeniť – doslova akoby znovu narodiť. Privádza ma k tomu aj pokračovanie Ježišovej reči: „a v tom je súd, že svetlo prišlo na svet, ale ľudia väčšmi milovali tmu ako svetlo, lebo ich skutky boli zlé“. Jednoducho to vyzerá, že by sme mali žiť úplne inak ako žijeme.

V tejto Ježišovej požiadavke je aj silný odkaz pre veriacich. Vyzerá to, že ak chce niekto vojsť do Kráľovstva nebeského a žiť šťastne na večné veky, musí preto aj niečo urobiť. Zrejme nebudú stačiť návštevy chrámu a požehnanie kňazov. Veď to všetko Nikodém spĺňal, tak načo by mu to Ježiš rozprával. Zrejme až príliš pozemsky rozmýšľame. Ľudstvo sa obrovskou silou drží vlastných vysvetlení o svete. A pritom to všetko môže byť inak, podľa toho čo hovoril Ježiš.

Ježiš sa nám snažil vysvetliť ako funguje celé stvorenie, že v ňom platia určité zákony. A tie zákony by sme mali spoznať a žiť podľa nich. Aby každý pochopil čo hovorí, Ježiš často pripodobňoval duchovné zákony tým pozemským. Ako napríklad čo sejete, to zožnete. To bolo v tých dobách každému zrejmé aj dnes je to úplne jasné, že keď zasejeme zrnko pšenice vyrastie nám pšenica. Ale Ježiš nám na tom ukazoval, že aj naše myšlienky, slová a skutky sú takými semienkami, ktoré nám prinesú úrodu. Lebo zrejme rovnaký zákon platí pre pozemské aj pre duchovné, pretože oboje sú súčasťou jedného stvorenia. Ak toto platí tak robiť niečo zlé, je úplná hlúposť. Ľudia poväčšine veria len v pomstu a revanš. Nebolo by zlé vyskúšať si, či platia tieto Ježišove slová na vlastnej koži a získať vlastné skúsenosti.

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 566
Celková čítanosť: 1374538x
Priemerná čítanosť článkov: 2429x

Autor blogu

Kategórie