Založ si blog

Špirála zla a špirála dobra.

Predstavme si teraz jedného človeka a len 2 konkrétne jeho skutky.

Jeden skutok zlý a to, že napríklad kolega tohto nášho človeka urobil nechtiac nejakú chybu a tento náš človek sa nahneval a svojho kolegu pourážal a nakričal na neho. Dajme tomu, že tento jeho kolega zažije stokrát podobnú situáciu, kde on bude poškodený a zareaguje podobne a na 100 ľudí nakričí a pouráža ich.

Týchto 100 ľudí takisto zažije 100 takých situácií a nakričí a pouráža každý z nich po 100 ľudí. To už máme 10 tisíc ľudí ovplyvnených zlým konaním jedného človeka. A takto sa to môže reálne šíriť exponenciálne. Takto vzniká špirála zla. A vôbec to nie je podľa mňa nereálne.

Naopak druhý skutok si predstavme, že náš človek niekomu pomohol vyniesť kus nábytku ku nemu domov. Tomuto človeku to padlo dobre lebo si nevedel sám poradiť a nemal nikoho pri sebe, čo by mu pomohol. Tak sa tento rozhodol, že aj on pomôže keď bude mať príležitosť. A dajme tomu, že pomôže 100 ľuďom podobným spôsobom.

Aj týmto 100 ľuďom sa to zapáčilo, tak aj oni pomohli každý 100 iným ľuďom. Takže 10 tisíc ľudí bolo ovplyvnených 1 činom 1 človeka. A to ani nechcem rozvádzať ďalej. Tie reťazenia alebo špirály môžu byť ešte mohutnejšie, početnejšie.

Na tomto jednoduchom príklade som len chcel ukázať, že naša obec, naše mesto, naša krajina sú presne také, aké si ich vytvoríme. Veď koľko slov povieme každý deň a koľko činov urobíme. Takže vznikajú akési spleti, tkanie. Mali by sme si uvedomiť, že už 1 náš čin má nejaké interakcie s okolím a tým pádom aj nejaký ďalší život, nejaké následky. A uvedomme si, koľko takých činov počas svojho života sme už urobili.

Ani netušíme čo všetko sa môže ku nám vrátiť hoci aj veľkým oblúkom a vytvára to aj naše okolie. Myslím si, že má význam dávať zo seba do okolia čo najviac dobrého a rozprúdiť tak mnohé špirály dobra. Je reálne, že to naozaj môže naše vlastné životy urobiť lepšími a krajšími.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1370048x
Priemerná čítanosť článkov: 2433x

Autor blogu

Kategórie