Čo je vlastne hriech?

4. novembra 2021, zoran44, duchovné

O hriechoch sa toho veľa nahovorilo a toto slovo sa používa aj v bežnej reči. Ale čo je vlastne hriech?

Podľa informácií, ktoré máme z Biblie by som za hriech označil všetko to keď ubližujeme iným ľuďom. Celé Desatoro je o tom, aby sme neubližovali iným ľuďom. Aby sme neklamali, nekradli, nezabíjali a nepodvádzali svojich partnerov-ky.

Hriech môže byť vnímaný aj v súvislosti s nami samotnými. Vnútorná nečistota môže byť považovaná za hriech. To je to čomu my nerozumieme, čo nevidíme. Ale vnútorná nečistota v podstate tiež spôsobuje utrpenie, ale nám samotným. Prirovnal by som to k tomu ak nejaký človek žije v špinavom prostredí a neumýva sa. Čo je dôsledok? Tento človek nepríjemne zapácha a čo je horšie veľmi ľahko môže dostať najrôznejšie choroby keďže všade okolo neho a na ňom je špina plná nebezpečných baktérií a bacilov. Naopak vnútorná čistota vytvára predpoklad napojiť sa na svetlé výšiny. Takto sa otvoríme naopak najrôznejším formám pomoci.

10 Božích prikázaní. Mnoho ľudí sa z toho desí, už to slovo prikázanie. Mnoho ľudí to vníma ako akúsi ťarchu, obmedzenie. Ale pozrime sa na to z iného uhla a zistíme aké absurdné je ľudské zmýšľanie. Boh dal Židom tieto prikázania, aby si navzájom neubližovali a vyzýval ich k vnútornej čistote, aby neubližovali sami sebe. Boh prejavil svoju vôľu a ukázal nám čo je správne a čo nesprávne. Ale ak Boh chce, aby sme si neubližovali navzájom ani sami sebe, potom tí čo nechcú tieto prikázania dodržiavať vlastne len ukazujú, že oni nemajú problém ubližovať svojim blížnym ani sebe samým.

A pri tomto nezabudnime na slávnu Ježišovu vetu: „čo sejete, to zožnete“. Takže ak niekto predsa len ubližuje druhým nezostane bez spravodlivého trestu. Takže takýto človek sa dostáva do špirály utrpenie. Aj Ježiš hovoril vysloboďte sa z otroctva hriechu. Takže akoby existoval nejaký zákon vo stvorení, ktorý každému vráti to čo dáva. Ak to tak je, bolo by to dokonalé. Dokonalé ako len Boh môže byť.

Keď o tom premýšľam je to krásne a maximálne spravodlivé, jednoducho úžasné. Teraz keď si predstavím niektorých ľudí ako konajú a zmýšľajú, tak ak platí čo sejete to zožnete, títo ľudia vyzerajú smiešne.