Založ si blog

„Čo sejete, to zožnete! „

Ešte ani po 2 tisíc rokoch tomuto Ježišovmu podobenstvu mnohí nerozumejú. A čo je to vlastne podobenstvo? Ježiš vysvetľoval duchovné deje, ktoré nie sú okom viditeľné pripodobením k niečomu čo je každému jasné. Ako napríklad o siatí. Každému je zrejmé, že keď zaseje pšenicu, narastie mu pšenica a nie raž. Alebo keď sejete bodliaky nenarastú vám chutné figy, ale opäť len bodľačie.

Lenže keď Ježiš hovoril o tomto podobenstve „čo sejete, to zožnete!“ mal na mysli naše myšlienky, slová a skutky. O tom to celé je. Mnohí aj v Izraeli počúvali Ježiša, videli zázraky, ktoré konal, ale napriek všetkému neboli schopní uveriť. Dnes je to podobné len s veľkým rozdielom, že tu s nami nie je Ježiš a že nežijeme v národe, ktorý hľadá Boha. Ľudia sú ľahostajní k Ježišovmu dielu, väčšinou si žijú svoj bežný život.

Ježiš nám hovorí o akomsi mocnom zákone, že každému sa nutne musí dostať to čo sám rozdáva. Tým sa myslí myšlienky, slová a skutky. Ako kto žije, či čestne alebo klame, kradne ubližuje druhým aj keď len slovne. Jednoducho mali by sme sa k sebe správať milo a ohľaduplne. To ako sa správame k druhým ľuďom je vlastne akoby sme to robili sebe – lebo sa nám to podľa Ježiša MUSÍ vrátiť ale aj s úrokami.

Je jasné že ľudia neveria v Boha a ani Ježišovmu „čo sejete, to zožnete!“ lebo by sa úplne inak správali. Neveria alebo nerozumejú a nehľadajú, nezamýšľajú sa nad tým. Ale kto neskúma, nehľadá ako môže niečo nájsť? Tento svet žije vo víre vzájomnej odplaty. Takže sa dostávame do kolotoča vzájomnej odplaty. Smiešne je, že obidve strany sporu sa cítia poškodené. To len svedčí o sebectve ľudí, že každý vidí len svoje utrpenie, ale že on ublíži niekomu inému to je už v poriadku.

Skúsme radšej hľadať cestu von z tohto kolotoča vzájomnej nenávisti. Pokúsme sa dávať si navzájom aj niečo dobré, aby sa nám niečo dobré mohlo aj vrátiť. Dajte si už dole klapky z očí a vyskúšajte niekedy šíriť okolo seba aj niečo pekné a dobré. Sami si potom utvorte obraz, či to funguje, ale najprv to musíte vyskúšať, inak sa to nedozviete.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1375012x
Priemerná čítanosť článkov: 2425x

Autor blogu

Kategórie