Aký národ, takí politici.

13. októbra 2021, zoran44, spoločnosť

Politici vyvolávajú mnoho vášní. Ľudia na nich mnohokrát nadávajú. Ale nie sú politici v skutočnosti len zrkadlom národa? Vládnu nám tí najlepší z ochotných vládnuť, žiadni mimozemšťania. Ľudia veľmi správne očakávajú od poslancov v parlamente maximálnu odbornosť a morálku. Tak by to malo byť.

Ale prečo to tak celkom nie je? Možno aj preto, že tí politici sú len jedni z nás. Aká je spoločnosť, takí sú aj politici. Ľudia majú svoje hodnotové nastavenie. A teraz keď sa z nich stanú politici, získajú veľké právomoci a dostanú sa do veľkých príležitostí, môžu to využiť vo svoj prospech. Ľudia na to nadávajú a majú pravdu, že je to nesprávne. Len horšie je už to, že keby si s tými politikmi vymenili miesta robili by viac menej niečo podobné.

Nalejme si čistého vína, dnes je najväčšou hodnotou v našej spoločnosti bohatstvo. Spoločnosť obdivuje bohatých ľudí, zásadový morálny človek, ktorý je chudobný nie je zaujímavý. Takže spoločnosť ako celok glorifikuje bohatstvo pred morálnosťou. Preto sa ani nečudujme, že keď sa niekomu naskytne príležitosť rozprávkovo zbohatnúť vykašle sa na zásady aj morálku a riskuje aj kariéru. Keď mu núkajú toľko peňazí, čo nezarobí za 3 životy tak sa mu „oplatí“ riskovať aj kariéru. Samotné bohatstvo nie je zlé, len by malo byť nadobudnuté poctivo.

Ľudia si povedia, čo mám z morálky? Za slušnosť si nič nekúpim. Možno keď spoločnosť začne oceňovať morálnych ľudí a trestať tých nemorálnych, dočkáme sa raz vlády, ktorá bude odborná ale aj morálne zásadová. Zatiaľ máme len to, čo si ako spoločnosť zaslúžime.