Sláva pápežovi Františkovi, je prebudený.

15. septembra 2021, zoran44, náboženstvo

Som veľmi milo prekvapený a potešený zo slov, ktoré pápež František tu na Slovensku povedal. Vyzerá to, že je prebudený. Vnímam to tak, že má živého ducha a živé slovo sa ho dotýka. Pochopil som jeho prejav tak, že uprednostnil živé slovo, pred dogmami a stredovekými výkladmi cirkvi. Že uprednostnil skutočné hľadanie pravdy pred duchovnou diktatúrou cirkvi. Toto sú veľké veci a dúfam, že si ich kňazi a biskupi zoberú k srdcu.

Pápež František sa viackrát vyjadril, že veriacim treba ponechať slobodu ducha, slobodu hľadania pravdy, slobodu v študovaní svätého písma. Áno toto hodnotím ako veľmi správny postoj. Pretože nikto ani cirkev nemôže určovať obraz sveta. Pravdu o tom aký je svet a ako funguje treba jednoducho hľadať. Treba sa namáhať a hľadať. A napísané je kto hľadá (ale skutočne), ten nájde. Klopte a bude vám otvorené! To sú krásne slová z evanjelia.

Chcem veriť, že toto čo pápež František povedal nie sú len prázdne frázy, ale že to myslí skutočne vážne a cirkev sa s tým vážne začne aj zaoberať. Chcem oceniť aj to, že pápež zrejme pochopil, že Boh nie je vlastníctvom Katolíckej cirkvi. Je dobré, že sa stretol aj s predstaviteľmi iných cirkví a s predstaviteľmi židovskej náboženskej obce. Takisto ma veľmi potešilo, že sa stretol s emeritným Biskupom Bezákom a dokonca ho pozval do Šaštína. Tento biskup mi pripadá ako príjemný človek, biskup s ľudskou tvárou. Nepoznám dôvody jeho odvolania, je to vecou cirkvi. Ak urobil niečo zlé je správne, že ho odvolali, ale ak nie je to nesprávne. V každom prípade z ničoho ho neobvinili a to v spoločnosti naozaj nerobí dobrú mienku o cirkvi.

Kráčame v ústrety novej dobe. Preto som rád, že aj pápež vykročil tým správnym smerom. Ľudia stihli pokriviť všetko. Preto sa nečudujme, že všetko sa musí stať novým. Stredoveké praktiky treba zanechať v stredoveku. Cirkev by mala prestať odpúšťať a trestať, pretože zdá sa to  prináleží len Bohu. Cirkev by sa tiež mala vzdať stredovekých cirkevných dogiem – záverov koncilov. Sú to ľudské zlátaniny, ktoré do všetkého vnášajú len zmätok a pravému poznaniu sa stávajú silnou prekážkou. Tieto dogmy sú ako NÁDOR na svätom písme. Dúfam, že cirkev nájde zdravý rozum a opäť povýši Slovo Božie a od svojich starých výkladov a dogmatických zlátanín konečne upustí.

Je obrovský rozdiel slovo prinesené zhora a slovo zdola, je obrovský rozdiel pozerať sa z nebeských výšin dolu alebo pozerať sa zo zeme nahor. Tu by malo byť každému jasné, že pohľad koncilov bol zdola. Cirkev by sa mala prestať tváriť Bohorovne a pokúšať sa budiť dojem, že je neomylná a dokonalá, pretože to nikdy nebola ani nebude, dokonalý je len Boh. Preto by sa cirkev k určitým veciam radšej ani nemala vyjadrovať aspoň nie v ultimatívnom spôsobe. Je oveľa lepšie povedať nevieme, nie sme si istí ako niečo striktne tvrdiť hoci to nemajú ničím podložené.

Nebezpečenstvo takého konania je v tom, že takto by mohli do omylu dostať milióny veriacich, ktorí rešpektujú autoritu cirkvi. Preto ešte raz vyzdvihujem slová pápeža Františka o tom, že veriacim treba nechať slobodu pri kladení otázok a hľadaní pravdy. Dúfam, že stredoveká totalitná duchovná diktatúra v cirkvi skončí. Sloboda a človek patria nerozlučne k sebe. Pravdu treba objaviť a nie ju vnucovať, či určovať. Preto vyzývam kňazov a biskupov, aby veľmi silno uvažovali nad slovami, ktoré pápež František povedal a prijali ich do svojich sŕdc. Modlím sa za vás, aby ste to dokázali a mohla tak vykvitnúť nová, lepšia a krajšia cirkev a v ľuďoch živá, skutočná viera lepšie povedané poznanie.