Nedala sa rekonštrukcia vlády odložiť na leto?

16. marca 2021, zoran44, politika

Ja sa len tak chcem opýtať vážených politikov a političiek či nemohli počkať so svojimi požiadavkami aspoň do tej doby, kým sa pandemická situácia aspoň trochu stabilizuje? Pretože ešte pred pár dňami sme mali úplne vyťažené nemocnice, plné Codid-19 pacientov, dokonca sa niektorí prevážali aj do zahraničia. Dnes je situácia o malý kúsok lepšia. Preto mi príde až absurdné keď počujem Sulíka, Remišovú a spol ako svorne tvrdia, že proste oni už dlhšie nevydržia pracovať s premiérom Matovičom.

Nehovorím, že nemajú svoju pravdu. Ale keď to dám na misky váh a porovnám čo musia znášať občania a zdravotníci, príde mi ich reakcia prehnaná a unáhlená. Očkovanie celkom dobre pokračuje. Ak sa nám podarí zaočkovať aspoň tých najrizikovejších ľudí nad 50 rokov situácia by sa mohla stabilizovať. Mohlo by sa tak stať do leta, myslím že to je reálne. Potom by som to aj pochopil keby sa začali riešiť veci ako rekonštrukcia vlády.

Ale len aby sa Sulík už druhýkrát neprerátal. Pretože môže sa stať aj to, že vzťahy medzi súčasnými koaličnými partnermi sa natoľko naštrbia, že nenájdu zhodu a dôjde k predčasným voľbám. A ak žiadajú hlavu premiéra znamená to pád vlády. Samozrejme môže vzniknúť nová keď ich prezidentka poverí. Ale problém je, že toto všetko si vyžiada určitý čas. Bude to podobné ako pri vzniku vlády po voľbách. Budú sa musieť nájsť ľudia na jednotlivé posty. Počas tejto doby bude akési bezvládie. A toto si Remišová so Sulíkom musia zobrať na zodpovednosť, že v takejto kritickej situácii idú riešiť ich vlastné problémy.

Nechcem zastávať Matoviča, ale vidím to tak, že strany Za ľudí a SaS momentálne znefunkčnili fungovanie vlády. Majú svoje osobné požiadavky a okamžite teraz sa to má riešiť. Proste sa nám snažia nahovoriť, že tie ich problémy sú oveľa dôležitejšie ako to, že nám denne zomiera sto ľudí a nemocnice kolabujú. Pripadá mi to tak, že Sulíkovi sa naskytla vhodná príležitosť a chopil sa jej. Pripadá mi to, že tento pán ide aj cez mŕtvoly. Ak sú požiadavky strán Za ľudí a SaS oprávnené, mali by mať aspoň toľko charakteru, že počkajú kým sa situácia v nemocniciach a s počtom úmrtí aspoň trochu ukľudní. Čo takého by sa stalo dotyčným keby s týmto cirkusom počkali do leta?

Lebo táto ich hra mi pripadá dosť nebezpečná. Môže sa stať aj to, že nedopadne podľa ich očakávania. Alebo, že to nebude také rýchle ako si predstavovali. Taktiež Igor Matovič to môže brať z ich strany ako zradu.