Odhalenie „tajomstva“ ako sa šíri Covid-19

13. februára 2021, zoran44, spoločnosť

Tak milí moji poďme si naliať čistého vínka – poďme s pravdou von. Dajme hlavy dokopy a reagujte píšte ako sa podľa vás ten Covid-19 šíri. Pretože je to akoby nejaká záhada, že napriek veľkým obmedzeniam nám stále pribúdajú infikovaní, hospitalizovaní aj mŕtvi.

Môj poznatok z toho čo okolo seba vidím je, že sa Covid-19 šíri tam kde sa nenosia rúška. Takže buď v kruhu rodiny alebo priateľov. Alebo proste tam, kde by ľudia aj v zamestnaní mali nosiť rúška, ALE mnohí ich nenosia. Lebo z vlastnej skúsenosti viem, že keď sa niekde aj Covid-19 vyskytol vo firme napr. a ľudia nosili rúška nedošlo k masívnemu šíreniu. Ale tam kde sa to nedodržiavalo, tam vypadli aj celé oddelenia.

Takže budem rád za vaše reakcie. Môj osobný názor v tomto je, že kľudne môžeme otvoriť všetky obchody a lyžiarske strediská, pod podmienkou, že sa budú nosiť rúška. Netreba ani ten test podľa mňa len poctivé nosenie rúška. Keď totiž môžeme chodiť do obchodných reťazcov alebo drogérie s rúškom, také isté riziko je v iných obchodoch. A povedzme si pravdu už nám kadečo treba dokúpiť. Život sa jednoducho nezastaví a určité tovary potrebujeme nakupovať. Lyžiarske strediská by som okamžite otvoril, pretože je to vonkajšia aktivita pobyt na čerstvom vzduchu a slnku. Tu ak nosia ľudia rúška, by som ich ani testovaním nezaťažoval, pretože si myslím, že väčšina odborníkov sa zhodne, že riziko nákazy pri vonkajších športoch je minimálne.

Poďme s pravdou von ľudia, kde ste na nakazili vy alebo vaši známi. Mne osobne tu chýba poctivá analýza. Netreba ľudí strašiť, nech každý povie kde sa mohol nakaziť a nech sa tie kontakty dohľadávajú. Radšej nech každý povie pravdu, bez sankcie a zachyťme tých ľudí s ktorými prišli do kontaktu. Je to vždy lepšie ako niečo zatajovať a potom sa všetci čudujeme ako je možné, že ten Covid-19 sa stále šíri. Mne sa zdá, že Covid-19 sa veľmi dobre šíri tam, kde nenosíme rúška.

My tu máme podľa mňa aj zbytočne prehnane prísne opatrenia a pritom sa Covid-19 šíri v domácnostiach a tam kde sa nenosia rúška . Jednoducho povedané hasíme už dôsledky a nie príčinu. Ak by sa poctivo kontrolovalo nosenie rúšok v interiéri a dávali by sa za nenosenie pokutu, mohli by sme tu mať oveľa miernejšie pomery. Verím tomu, že keby sa niekto seriózne začal zaoberať tým ako a kde sa vírus šíri a tiež prečo, aké boli reálne podmienky prenosu vírusu boli by sme na tom oveľa lepšie. Keby boli k dispozícii naozaj poctivé reálne dáta aj ľudia by podľa mňa boli ochotnejší niečo urobiť na zamedzenie šírenia Covid-19. Hygienici to v minulosti aj potvrdili, že vírus sa najviac šíri doma medzi rodinou a známymi – kde sa s vysokou pravdepodobnosťou rúška nenosia!!!!

Takéto dáta by sa nám hodili aj teraz. Nech ľudia naozaj pravdivo odpovedajú kedy a s kým boli v kontakte či mali rúško alebo nie. Lebo klamstvami sa nikam nedostaneme. Potrebovali by sme vedieť kde a akým spôsobom sa vírus šíri. A následne možno poprosiť občanov prerušte na 2 týždne akékoľvek bezrúškové kontakty. Ak by to fungovalo bolo by to oveľa lepšie ako nekonečné lockdowny a nekonečne dlho zavreté prevádzky. Dôraz by som kládol na to úplne obmedziť kontakt s ľuďmi bez rúška. Ak by to odborníci podložili reálnymi faktami a vláda by dala verejný prísľub, že po 2 týždňoch otvorí obchody, myslím si že značná časť verejnosti by do toho išla.