Hotentóti Matovič so Sulíkom, neochota samospráv a ľudí testovať sa

14. januára 2021, zoran44, spoločnosť

Skutočne začiatkom decembra ma otravovali plány 3 kôl celoplošného testovania. Ale ukázalo sa, že Matovič mal pravdu, že to bol skutočne výborný nápad.

Teraz ich hádky so Sulíkom. V niečom má pravdu aj Matovič v niečom aj Sulík, tak aby mali nejakého rozhodcu. Ale ak nám testovanie výrazne pomáha tak nech testujú. Keď sa nevedia dohodnúť na celoplošnom testovaní nech testujú aspoň tam kde to najviac horí. Skutočne ak to pomáha, tak to urobme, takto len prešlapujeme na mieste, zdravotný systém a ľudia v ňom sú preťažení, obchody, reštaurácie atď. zatvorené a ekonomické škody narastajú každým dňom.

Za tých mŕtvych a infikovaných nenesie zodpovednosť len Sulík, ale všetci čo sa stavali proti celoplošnému testovaniu. Skutočne teraz sme už mohli postupne ísť do normálu, je to na nervy. Ale treba povedať, že aj Sulík má na tomto stave výraznú zodpovednosť.

Najhoršie je keď sa stretnú dvaja tvrdohlaví ľudia a majú spolupracovať. Nič by sa nestalo, keby Sulík súhlasil s celoplošným testovaním a keby to štát nezvládal, prešlo by sa len na tie najzamorenejšie okresy. Ale takisto by sa nič nestalo ani Matovičovi keby súhlasil s kompromisom začať hasiť ohniská a keby sa ukázalo, že je to nedostatočné mohlo by sa prejsť aj na celoplošné testovanie. Obrovský problém však bude ak nebudeme robiť nič.

Toto je na tom najhoršie. Treba konečne niečo robiť. Nech už niekto nakúpi dostatočný počet testov a začnite konečne masívne testovať. To je jedno či celoplošne alebo vybrané okresy. Na toto je zle aj pozerať. Z hľadiska toho ktorá strany koľko % a mandátov získala vo voľbách by mala ustúpiť SAS keďže má 4-krát menej poslancov. Sulík ide podľa mňa doslova aj cez mŕtvoly. Idú si tvrdohlavo za svojím bez ohľadu na následky. Nečudujem sa, že už jednu vládu povalil.

Keby totiž Sulík súhlasil s celoplošným testovaním a nevyšlo by to, bolo by to maslo na hlave Matoviča, takže Sulík by z toho vyťažil. Alebo sa bojí, že to bude fungovať? A keby to nevyšlo myslím si, že logicky by sa prešlo k testovaniu menšieho počtu okresov – samozrejme tých najviac postihnutých – presne to čo navrhuje Sulík. Lenže ak ani Sulík ani Matovič neustúpia – prehráva Slovensko a my všetci občania, predpokladám že účet bude poriadne vysoký a my to všetci pekne zaplatíme. Preto ma hnevá aj postoj bežných ľudí a samospráv, všetkých ktorí sa stavajú proti masívnemu testovaniu.

Pretože je nespochybniteľné, že to zafungovalo akurát to malo dočasný charakter. Ale keby sme v tom masívnom testovaní pokračovali hoci aj každý víkend, skutočne je veľmi pravdepodobné, že by sme počty infikovaných, hospitalizovaných a mŕtvych poriadne tlačili nadol. Ruka v ruke by s týmto testovaním mohlo ísť uvolňovanie opatrení. Veď sa už preberme ľudia, dokedy chceme mať lockdown? Sme akoby v pasci. A keď je tu spôsob ako účinne znižovať počty infikovaných ja skutočne nechápem, prečo aj bežní ľudia toto nežiadajú a mnohí radšej povedia, že si nedajú šprtať do nosa. Viem je to nepríjemné ale je to chvíľa. Ale nepriaznivú situáciu v ktorej sme musíme znášať 24 hodín denne.