Komunitnému testovaniu áno

11. novembra 2020, zoran44, spoločnosť

Len opäť by som nerozmýšľal celoplošne ale regionálne. Dajme ľuďom túto možnosť a kto bude mať záujem tak nech to využije. Teraz aj prevádzkári majú iste silný motív aj klienti – užívatelia.

Ale celkom sa mi nezdá, že si majú zriadiť vlastné odberné miesta. Nehovorím, že by sa to nedalo. Ale ako lepší nápad sa mi javí zriadiť 1 – 2 alebo aj viac odberných miest ak sú to veľké mestá a bol by veľký záujem. Každý by vedel, že tu je odberné miesto a keď tam príde alebo sa môžu aj objednávať klienti, tak mu urobia odber. Mohla by to nejaká firma vykonávať alebo mesto organizovať alebo aj štát. Treba analyzovať čo by bolo vhodnejšie.

Zo začiatku by to malo byť bezplatné určite sa viac oplatí zaplatiť 1 test za mesiac a rozbehnúť ekonomiku. Časom by to súkromné firmy normálne mohli ponúkať ako platenú službu.

Chýba mi aj využívanie semaforu niečo také ako majú v Nemecku. Zohľadniť kapacitu lôžok v regióne, počet novoinfikovaných, počet hospitalizovaných atď.. Vytvoriť akýsi index, ktorý by zahŕňal tieto dôležité veličiny. Toto by bolo motivujúce, že regiónom ktoré by boli na tom dobre by sa opatrenia uvolňovali a naopak tým kde by to horelo by sa sprísňovali. Ľudia by sa potom snažili, aby ich index bol zelený, snažila by sa aj samospráva aj medicínske zariadenia. Opatrenia by mohli zostať v určitých bodoch plošné, ale určite nie vo všetkých. To je absolútne demotivujúce.

Sú okresy kde je počet infikovaných minimálny. Oni keď budú rozumní a budú dodržiavať nosenie rúšok a podobne, tak by sa ich spoločenský život mohol o hodne obohatiť, mali by viac možností a slobody. Jednotlivé regióny by sa samozrejme mohli pravidelne monitorovať, čo dané opatrenia alebo ich uvolnenie spôsobili. Lebo určite budú opatrenia, ktorých zrušenie nevyvolá takmer žiadnu reakciu a potom také, ktoré spustia negatívny proces. To všetko treba sledovať a analyzovať.

Nechajme ľudí slobodne sa rozhodovať a nenúťme ich do testovania. Treba však vytvoriť možnosti, aby sa tí čo chcú mohli dať otestovať a takýmto ľuďom dať za odmenu viac slobody. Tieto skupiny ľudí čo sa budú pravidelne testovať budú aj akýmsi lakmusovým papierikom, ako na tom daný región je čo sa týka % infikovaných.