Testovanie deň – D

30. októbra 2020, zoran44, spoločnosť

Dalo sa čakať, že s tak veľkou akciou budú problémy. Ale dobre keď už vláda neustúpila od celoplošnej formy testovania tu je aspoň pár rád ako to možno ešte zachrániť.

Napríklad niektoré malé dedinky by mohli byť zlúčené s okolitými väčšími obcami – takto by sa ušetrilo pár zdravotníkov. Tí čo by sa vedeli odviezť autom by prišli do susednej dediny, tí čo nie tak by ich mohli oviezť príslušníci armády. Administratívny pracovníci v zrušenom obvode by posilnili kapacitu zlúčeného odberného miesta.

Vykrytie hluchých časov. Ak napríklad na niektorom odbernom mieste nikto nečaká v rade, príslušníci armády by ihneď mali telefonovať do susedných odberných miest, že môžu niektorých ľudí nasmerovať ku nim. Jednoducho mali by byť v stálom kontakte príslušníci armády aspoň v rámci okresu, aby zdravotnícke tímy, ktoré sú obmedzené boli plne vyťažené.

Vytvoriť potvrdenieNeotestovaný z dôvodu nedostatku kapacity. Nech už je v tom poriadok. Ak sa budú musieť ľudia preukazovať negatívnym alebo pozitívnym testom musíme myslieť aj na ľudí, ktorí sa jednoducho nestihnú otestovať. Treba týmto ľuďom vystaviť nejaké potvrdenie od príslušníkov armády, že sa chceli dať otestovať, ale z kapacitných dôvodov sa to nedalo. Na týchto ľudí by sa mali vzťahovať všetky podmienky ako na ľudí s negatívnym testom. A je už na rozhodnutí vlády, či týchto ľudí budú v čo najbližšom čase pozývať na pretestovanie. Alebo je v hre možnosť, že tí čo nebudú otestovaní teraz sa otestujú budúci víkend a ostatní už druhýkrát nebudú testovaní.

Písal som už predtým o tom, že sa to zrejme vláde nepodarí v tak krátkom čase všetko zrealizovať. Vláda mohla postupovať metódou priority a kapacít. To jest lokality kde je najväčší výskyt ochorenia tam nasmerovať zdravotnícke kapacity. A takto ísť postupne. Nebol by vôbec stres, pretože by sa testovalo toľko, koľko by bolo k dispozícii zdravotníkov. Aj toto je jeden zo spôsobov.

Ja osobne sa testovať pôjdem ak to kapacity dovolia. Držím palce všetkým čo to organizujú, aby to vyšlo. Ale len odporúčam vláde, aby sa do budúcna pustila len do takých projektov, na ktoré má materiálno technické vybavenie a personálne pokrytie. To je len dobrá rada. Takto nebudú stresovaní občania, ale ani tí ktorí to všetko majú zabezpečiť. Osobne si myslím, že Covid-19 nedokážeme zničiť tak ako ani iné vírusy. Môžeme proti nim len systematicky bojovať. Tak ako ani po sto rokoch chrípka nezmizla z povrchu zemského, tak zrejme ani Covid-19 nezmizne a je dosť možné, že to už budeme riešiť každý rok.