Čo robiť keď je človek v zlej situácii?

8. mája 2020, zoran44, spoločnosť

Základnou chybou ktorú robí podľa mňa vyše 90% ľudí je to, že keď niečo ide zle hľadajú vinníka všade možne len nie u seba. Toto je základný obrovský problém. Týmto zmýšľaním sme doslova nasiakli, dostalo sa nám to do krvi. A ak je tento predpoklad nesprávny, milióny ľudí sa nedokážu vyslobodiť zo svojho utrpenia.

Ak sa nedarí skúsme aspoň na chvíľu hľadať príčinu v sebe. Čo som mohol robiť zle, že sa stále opakujú podobné nepriaznivé situácie?

Osobne si myslím, že dva faktory rozhodujú o tom ako sa nám bude dariť. 1. Naše vnútorné nastavenie – proste to ako žijeme a reagujeme naše vzorce správania v rôznych situáciách. 2. To čo sme si priniesli z minulých životov.

Niekto hovorí, že karmický zákon neexistuje. Ale mne sa zdá, že predsa len existuje a je rozhodujúci. Že skutočne záleží na tom aký človek je. Potom sa následne dostáva do takých kolektívov a situácií aké si zaslúži, trpí alebo je šťastný. Veľa záleží na tom, čo konkrétny človek každý deň okolo seba rozsieva – to isté sa mu potom v spätnom pôsobení aj vracia.

A hoci sa aj niekto veľmi snaží rozsievať okolo seba to najlepšie aj tak ho môžu postihnúť rôzne nepríjemné situácie. Pretože, hoci si drvivá väčšina ľudí myslí, že žiadne minulé životy nemáme, neexistuje žiadny hmatateľný argument prečo by minulé životy nemali byť. Ak sme ich mali mnoho a kadečo sme povystrájali, nikam sa nepohneme kým všetko neodpykáme a všetko nedáme do poriadku. Nie je v tom dokonalá Božia spravodlivosť? Hovoril o tom Buddha, že sa musíme vyslobodiť z kolobehu reinkarnácií, až potom môžeme stúpať nahor do lepších úrovní blaženosti.

Nevedomosť je tma. A 99,9% ľudí žije v tejto tme nevedomosti čo sa týka duchovna a minulých životov. Bola tu však hŕstka ľudí ktorí videli ako Ježiš, Krišna, Budha. Čo má podľa vás väčšiu hodnotu názory 7 miliárd nevedomých ľudí alebo svedectvo napríklad týchto 3? Alebo je lepšie slepo veriť 7 miliardám slepých? Lepšie by hádam bolo pripustiť všetky možnosti a sám na sebe ich testovať. Podľa mňa má väčšiu hodnotu vlastné zistenie ako výpovede 7 miliárd cudzích ľudí.

Alebo taktiež ak niekto trpí a môže za to jeho správanie z minulosti a tiež zo súčasnosti a tento človek odmieta svoje chyby a hľadá ich len u druhých. A dajme tomu že tieto karmické zákony existujú. Je v takejto situácii vôbec možné takémuto človeku pomôcť? Tragédia je vlastne v tomto, že mnohí ľudia hneď na začiatku vylúčia svoje vlastné chyby a karmické zákony. Týmto spôsobom neublížia Bohu, ale sami sa stávajú ľuďmi ktorým sa nedá pomôcť ani s vynaložením maximálneho úsilia.