Založ si blog

Ježiš a Abrahám

Je jedna zvláštna udalosť z Abrahámovho života. A to keď ho Boh vyzval, aby obetoval svojho milovaného a vytúženého syna Izáka. Táto zvláštna udalosť môže mať 3 roviny:

  1. Boh skúša oddanosť Abraháma a jeho vieru v Boha. Pretože ak všetko čo máme pochádza od Boha, mal by byť Boh v našich životoch na úplne 1. mieste.

  2. Boh poznal akí sú ľudia a zrejme už vtedy videl, že aj keď bol Abrahám oddaný Bohu, pokolenie ktoré vzíde z neho až také cnostné už nebude a zavraždí zasľúbeného syna Božieho Ježiša. Abrahám chcel obetu syna vykonať, tak sa stal hodným všetkých neskorších Božích pomocí a požehnaní. Pripadá mi to, že vďaka Abrahámovi sa stal Izrael hodným toho, aby Boh poslal svojho milovaného syna Ježiša na pomoc ľudstvu aj tomuto národu, hoci predpokladal zrejme ako dopadne. Boh však tú obetu odmietol.

  1. rovina – V Biblii sa spomína, že v oblasti Kannánu sa stávalo, že miestny ľudia obetovávali Bohom svoje deti. Čo sa aj spomína, že Bohu sa toto protivilo. A dá sa to vysvetliť aj tak, že Boh dal jasne najavo, že si neželá takéto ľudské obete. Neskôr sa už nikde nespomína, že by Boh žiadal ľudskú obeť ani náznakom. Takže ako by to bola jednorázová záležitosť. Boh dával jasné pokyny Židom čo majú robiť, čo je neprijateľné a ako majú žiť. Boli to dosť podrobné pokyny, vrátane toho ako riešiť prípadné spory, ale o ľudských obetiach tam nie je ani zmienky.

Jedna udalosť môže mať aj viacero významov. Je až neskutočné s akou trpezlivosťou a láskou viedol Boh tento židovský národ. A Izrael má za sebou rôzne úspechy i zlyhania. Napriek všetkému si myslím, že väčšina Židov skutočne verí v Boha a prihovára sa mu. To sa o Slovákoch ani zďaleka nedá povedať. Tu ak 10-20 % ľudí sa niečím takým aspoň okrajovo zaoberá.

Pre Židov je však tragédiou, že nespoznali Mesiáša. Ježiša neuznali a dodnes žijú v schizofrénii. Proroctvo o Mesiášovi poznali aj ho očakávali s nádejou. Museli mať veľmi zatvrdnuté srdcia keď odmietli Ježiša. Nikto ďalší k nim totiž nepríde. Okolitý svet uznáva Ježiša ako Mesiáša oni však dodnes nie. S týmto sa raz budú musieť nejako vysporiadať, pretože si myslím, že inak sa nepohnú dopredu. Tým že niekto tvrdohlavo a dlhodobo popiera pravdu, totiž tú pravdu nijako nemôže zmeniť.

Od tých čias sa už splnilo aj ďalšie zasľúbenie o Duchovi pravdy, ktoré nám dal Ježiš. Ani tohto Ducha pravdy Židia nespoznali ani neuznali. Ako by aj mohli keď neuznali Ježiša a to bolo Ježišove zasľúbenie. Ale predsa len ho mohli spoznať a to svojím citom. Takže my Slováci by sme mohli byť na tom relatívne lepšie, pretože Ježiša prijímame ako Mesiáša a nič ľuďom nebráni aby prijali aj Ducha pravdy.

Lenže Židia aj napriek veľkému zlyhaniu čo sa týka Ježiša majú starý zákon – Tóru. A v tieto Mojžišove zákony veria a pevne sa ich držia. To je ich obrovskou výhodou. Pretože aj Ježiš neprišiel zákon zrušiť, ale naplniť. A Boh vyžadoval od ľudí vždy to isté, či už prostredníctvom Mojžiš, prorokov alebo Ježiša. Lenže Židia sa už nemôžu stať výnimočnými- exelentnými akými boli v minulosti. Jednoducho ak popierajú alebo ignorujú Ježiša a Abd-ru-schina sa to nedá.

Zrejme sa v budúcnosti nájde národ ktorý príjme všetky 3 učenia: starozákonné, Ježišove aj Abd-ru-schinove. Národ ktorý toto príjme sa nutne stane výnimočným. Pretože v starom zákone sú mnohé veci opisované duchovne alebo z Božej perspektívy a nie celkom dobre tomu musíme rozumieť. Ježiš mnohé vysvetľoval, ale sám povedal ešte mnoho vám mám povedať, ale keď príde Duch pravdy on vás uvedie do celej pravdy. A Duch pravdy prišiel a naozaj všetko dopodrobna povysvetľoval. Takže správne je prijať všetky tieto 3 učenia, pretože sa vzájomne doplňujú a podporujú – vôbec nejdú proti sebe ako sa to cirkvi snažia ľuďom nahovoriť.

Tak ako je Boh trojjediný sú aj 3 veľké učenia. Prvé starozákonné vzniklo pôsobením samotného Boha. Druhé kresťanské vzniklo pôsobením jeho syna Ježiša. A ak sa modlíme Sláva Bohu Otcu i Synu i Duchu Svätému je tu aj tá tretia osoba Božej trojice, ktorá všetko završuje a dokončuje. Duch Svätý – Duch pravdy pôsobil prostredníctvom Abd-ru-schina, ktorého možno nazvať aj Syn človeka, pretože s nami prežil dlhší čas, žil ako obyčajný človek, aby spoznal všetky naše chyby a úskalia života. Následne dal odpovede na všetky nezodpovedané otázky a ukázal nám cestu ako sa možno dostať do raja, tam kam patríme a odkiaľ sme ako nevedomí vyšli. Túto istú cestu nám ukazoval sám Boh v starozákonných časoch a túto istú cestu nám ukazoval aj Ježiš.

To že väčšina ľudí tou cestou nekráča alebo nechce kráčať, vôbec neznamená že táto cesta neexistuje alebo je nesprávna. Pripadá mi to, že ľudstvo chce teóriu o posmrtnom živote úplne udupať. Ale aký úžitok z toho môže mať ľudstvo? Je to ako keď človek oberá sám seba o to najcennejšie čo môže získať.

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1371096x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie