Kedy sa už konečne prebudíš národ slovenský?

16. februára 2020, zoran44, spoločnosť

Ja osobne vnímam chudobu národa ako dôsledok hlúposti a neschopnosti jej obyvateľov. Ak by totiž v národe vládla múdrosť, čistota a obyvatelia by boli aktívni v riešení problémov, tak na 99% by taký národ prosperoval a žilo by sa v ňom dobre. Vládla by spravodlivosť a spokojnosť.

Sme múdrejší ako ľudia pred vyše 2500 rokmi? Väčšina si myslí že áno. Ale vzhľadom k tomu čo sa deje a ako ľudia rozmýšľajú a ako sa necháme ohlupovať a ovplyvňovať by som to vôbec netvrdil, že sme múdrejší ako zakladatelia demokracie v Aténach.

Žijeme síce v demokracii, ale absolútne ju nevieme používať. Drvivá väčšina ľudí na Slovensku nevie čo znamenajú slová aklézia a ostrakizmus. Kliknite na wikipédiu – Aténska demokracia je tam krátky, ale kardinálny článoček. Totiž to pred 2500 rokmi boli zrejme ľudia múdrejší a vyspelejší ako my dnes. Vtedy títo ľudia v Aténach vytvorili demokraciu. Mali by sme sa hanbiť, že my vyspelí moderní ľudia dnes nedosahujeme zďaleka kvality demokracie z čias pred 2500 rokmi. Je to skutočne naša hanba a hlúposť.

Aklézia ľudové zhromaždenie , na ktorom mal možnosť účasti a návrhov každý dospelý občan. Riešili sa tu spory, volili úradníci, rozhodovalo sa o otázkach vojny a mieru. Občania sa stretávali na agore, ktorá ležala na sever od Akropoly. Kto chcel rozhodovať o politických otázkach, musel sa osobne zúčastniť všetkých rokovaní.

Ostrakizmus – Kleistenes zaviedol aj všeľudové hlasovanie zvané ostrakizmus (prvý raz použité r. 488 pred Kr.), ktoré je definované ako hlasovanie o tom, či vyobcovať politika na 10 rokov do cudziny tak, že pritom nestratí ani majetok ani občianske práva. Dnes by som to modifikoval nevyobcovať skorumpovaného politika, ale vziať mu majetok a zavrieť ho do basy. A keď vyjde z tej basy nech tvrdo pracuje, keď sklamal dôveru ľudí a nech prináša hodnoty pre spoločnosť.

Je mi skutočne ľúto, že sme takí nevzdelaní a necháme sa ohlupovať, že nemáme nárok my občania na priamy vplyv na riadenie štátu. A že to napíše nejakí novinár, že nemáme nárok na nič len raz za 4 roky odovzdať svoj hlas a potom čušať, to už je vrchol arogancie alebo nevedomosti či skorumpovanosti. Dnes v čase internetu je tu opäť väčší priestor na prvky priamej demokracie. My ani to nedokážeme naplniť čo platilo pred 2500 rokmi. A pritom každý národ by si mal vytvárať aj vlastný systém vlády a správy vecí verejných presne podľa svojich potrieb a charakteru. My nemáme byť obmedzení tým, či niečo existuje v okolitých štátoch alebo nie – my máme právo ba priam povinnosť tvoriť vlastný systém, tak aby to čo najlepšie fungovalo.