Založ si blog

Cirkvi sa klaňajú zlatému teľaťu svojich dogiem

Skutočne ma napadá táto paralela so židovským národom čakajúcim na Mojžiša. Aj oni boli netrpezliví, vytvorili si svoje vlastné dielo zlaté teľa a začali sa mu klaňať, uctievať ho. Toto isté urobili cirkvi. Namiesto čakania na zasľúbeného Ducha Pravdy – oni sami si vytvorili prostredníctvom koncilov a pápežov svoje dielo – cirkevné dogmy.

 

Dnes mi to pripadá, že cirkvi milujú viac tieto dogmy – toto svoje dielo ako Živého Boha. Nie je toto modloslužbou v pravom slova zmysle, ktorou Boh tak opovrhuje a ktorú zakazuje? A cirkvi nás nútia robiť túto modloslužbu pod pláštikom dobrého kresťana. Boh sa vyjadril prostredníctvom Abraháma, Mojžiša, prorokov a Ježiša. Ale chce mi niekto povedať, že Boh nadiktoval cirkvi znenie cirkevných dogiem? Neviem či existuje človek ktorý tomu verí.

 

Týmito dogmami cirkev spútava sama seba a svojich veriacich. Spýtam sa vás akú hodnotu má absolútna fatálna poslušnosť bez akéhokoľvek skúmania, rozmýšľania a vyciťovania? No podľa mňa minimálnu. Alebo čím je direktívny striktný príkaz k slepej viere? Kiež by cirkev nikdy nevytvorila cirkevné dogmy. Bol by tu tak priestor na postupné dozrievanie, preciťovanie a spoznávanie pravdy.

 

Dnes je Deň boja za slobodu a demokraciu – ale tento boj sa netýka len bežnej verejnosti, ale aj veriacich. Vražda Ježiša Krista je najväčším dôkazom toho, že sme si utvorili o Bohu nesprávnu predstavu. Spoznávanie Boha a jeho zákonov mi pripadá úloha na celú večnosť. Môže niekto arogantne bez akejkoľvek pokory zhrnúť Boha do pár viet – cirkevných dogiem. A beda ak čo len čiaročka v týchto dogmách nie je pravdivá. Veď toto je nehorázne povýšenie ľudského nedokonalého diela nad samotného Živého Boha. Ako to asi môže dopadnúť?

 

Prvé čo by mala cirkev urobiť je vzdať sa týchto dogiem – vzdať sa diela svojho pozemského rozumu. Ježiš ešte chcel veľa povedať, ale ľudia ledva rozumeli tomu čo hovoril. Aj to bolo pre nich prevratnou revolúciou. Tak akým právom niekto vytvoril strnulú nedokonalú formu – cirkevných dogiem a akým právom toto svoje dielo nazýva neomylým a neodvolateľným? Veď ak je tam čo i len čiarka nesprávne podľa svätých Božích zákonov, ktoré sú v čistej pravde sa toto celé dielo musí zrútiť.

 

10 Božích prikázaní máme od Boha. Aj mnohé iné príkazy dostal židovský národ ako správne žiť. Ale cirkevné dogmy nikdy neboli nadiktované samotným Bohom. Bolo by lepšie priznať si jednu chybu a povedať, že dogmy sú dielom cirkvi ako na prekrytie jedného klamstva kopiť ďalších tisíc, tak aby to prvé klamstvo vyzeralo ako tak vierohodne. Spamätajme sa ľudia, osloboďme svojich duchov z tohto nedôstojného spútania.

 

Ak je Živý Boh, mala by byť aj živá viera. Veď nemáme byť bezduchými robotmi, práveže sme z ducha a máme byť duchom živý aj my. Boh vystríhal pred uctievaním Bôžikov, diel ľudských rúk. A či nie sú cirkevné dogmy ľudským dielom. Je až strašidelné sledovať tých čo hlásajú slovo Božie ako sa kŕčovito držia vlastného výtvoru. Dokonca mi to skutočne pripadá, že tieto svoje dogmy cirkevní predstavitelia milujú viac ako svojho Boha, ktorý im dal život, všetko čo majú a ktorý pre nás vytvoril celé toto krásne stvorenie.

 

Prečo Ježiš prišiel na tento svet.

28.03.2024

Ježiš hovorí o nás, že sme zablúdili. To znamená zišli zo správnej cesty a vydali sa na nesprávnu. Keď bol Ježiš pred Pilátom povedal mu: „Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde. Každý kto je z pravdy počúva môj hlas.“ V čom spočíva to zablúdenie? Podľa mňa v tom, že sa ľudia príliš upli na hmotu. Spojenie s [...]

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 1356173x
Priemerná čítanosť článkov: 2444x

Autor blogu

Kategórie