Prečo štát platí za vzdelanie ktoré nepotrebuje?

24. septembra 2019, zoran44, politika spoločnosť

Je podľa vás rozumné dávať peniaze za to čo nepotrebujete? Je pre mňa nepochopiteľné, že štát pokojne platí za vzdelanie ktoré nikdy nebude využité. Analytici vedia aké profesie trh práce potrebuje v najbližšom období napr. 4 rokov.

 

Štát by mal podľa mňa otvárať jednotlivé odbory podľa potrieb spoločnosti nie podľa želaní škôl alebo rodičov, či žiakov. Veď takto sa trh deformuje a niektoré profesie sú nedostatkové a iné zase prebytkové – zbytočne vyštudované odbory, v ktorých sa tie deti nikdy neuplatnia, pretože reálne ich trh práce v takom množstve nepotrebuje.

 

Rodič, žiad či škola sa nemusia zaujímať o celospoločenské potreby štátu. Štát sa však o to musí zaujímať, aby mohlo všetko normálne fungovať. Už teraz počúvame, že nás nebude mať kto liečiť alebo, že chýbajú tisíce IT-čkárov. Potom čo budeme sem voziť doktorov a IT-čkárov zo zahraničia? Toto sa už čiastočne aj deje preto by sa Ministerstvo školstva malo prebrať a riešiť túto situáciu.

 

Tak hádam ja keď niečo platím, tak ja si vyberám čo za to chcem. Nebudem predsa kupovať traktor alebo motorovú pílu, keď napríklad bývam v činžáku a viem, že tieto veci nevyužijem lebo to by boli vyhodené peniaze.

 

Myslím si že žiakov máme šikovných. Verím tomu, že keby štát otvoril odbory v takom rozsahu ako spoločnosť = my všetci potrebujeme, tak by to tie deti zvládli. Ide len o to vytvoriť tie správne zdravé podmienky a vytvoriť nie zdeformovaný vyučovací systém, ale vyučovací systém pre reálne potreby spoločnosti.