Ako odstrániť korupciu z najvyšších miest

12. septembra 2019, zoran44, spoločnosť

O korupcii sa veľa rozpráva, ale málo sa proti nej robí, prichytené a odsúdené sú len malé rybky a tie dobre vykŕmené si pokojne plávajú ďalej . Ako hlavnú príčinu vidím v tom, že je zle nastavený systém a samozrejme v mentalite Slovákov. Dnešný systém vyhovuje politikom a vysokým štátnym úradníkom. Uznajte samy, že tí čo vyhrajú voľby si všade na kľúčové posty nominujú svojich ľudí. Ako potom môžu títo lojálni a zaviazaní ľudia objektívne riešiť korupciu ktorá sa týka jednotlivých ministerstiev alebo členov vlády. Veď to by išli sami proti sebe.

 

Mám takú predstavu v hrubých rysoch ako by sa to dalo vylepšiť. Rozdelenie moci: prezidentka velí armáde v prípade vonkajšieho konfliktu, vláda nech spravuje krajinu, ALE opozícia by mala zo zákona dostať moc voliť ľudí do kontrolných orgánov a nie byť odkázaná na milosrdenstvo vládnej väčšiny. Áno myslím si, že hoci aj v ústave by mala mať opozícia zakotvené právo voliť generálneho prokurátora, šéfa polície, šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, šéfa tajných služieb a podobne. Vládna väčšina by mala byť z takýchto volieb úplne vylúčená. Opozícia verím tomu by vyberala ľudí, ktorí pôjdu po krku aj vládnym činiteľom.

 

Takto by sa odstánil z nášho systému Základný paradox, keď akoby vláda mala sama seba kontrolovať. To je v dnešných časoch a pri dnešnej „viere“ ľudí úplná utópia. VYUŽIME TO ŽE VLÁDA A OPOZÍCIA SI VŽDY POJDU PO KRKU.

 

To je len myšlienka. Ako to technicky zrealizovať sa už musia vyjadriť odborníci z jednotlivých oblastí ktorých sa to týka. Nebude to ľahké ani presadiť, záleží aký veľký tlak dokáže verejnosť vyvolať. Ale uznajte sami, že systém treba zmeniť lebo ten dnešný je zrejme dosť prehnitý,nepružný a neefektívny. Veď keby brutálne nezavraždili dvoch mladých ľudí ktovie ako dlho by ešte tie svoje špinavosti držali pod pokrývkou.

 

Nepozerajme len na okolité krajiny aké majú systémy, nebojme sa vytvoriť aj niečo vlastné niečo nové veď sa to už pár krát aj osvedčilo napr. protischránkový zákon. Ide o to, že dnes sa všetko odvíja od väčšiny v parlamente. A tí čo jú získajú môžu akoby všetko. Blížia sa voľby pýtajme sa politikov, dávajme im svoje požiadavky. Nedajme sa oblbnúť sladkými rečičkami a neuspokojme sa z omrvinkami.

 

Nezabúdajme, že máme Demokráciu – vládu ľudu. Máme možnosť niečo ovplyvniť, ale nezáujmom a pasivitou sa to určite nedosiahne. Hlavne keď chcete niečo meniť, celkom určite vždy narazíte na výhovorky a silný odpor, hlavne keď to mnohým mocným nebude hrať do kariet. Žijeme v digitálnej dobe dnes je to otázka pár týždňov vypracovať nejaký elektronický hárok kde budú určité požiadavky a ľudia to môžu buď podporiť alebo odmietnuť, prípadne posielať na nejakú e-mailovú adresu ďalšie návrhy. Možností je veľa, ale nečinnosť znamená spokojnosť so súčasným stavom.