Založ si blog

Ako dosiahnuť bohatstvo

Sme pracovitý národ, ale podľa mňa nestačí len drieť. Naša práca musí byť čo najviac efektívna, proste aby sme robili minimum s maximálnymi výsledkami. V ceste za bohatstvom zohráva podľa mňa kľúčovú úlohu veda a výskum. Ale efektívny musí byť aj samotný výskum, musí riešiť reálne potreby obyvateľstva a musia ho robiť najlepší z najlepších, nie sa len hrať že niečo skúmame.

 

Pozrime do histórie alebo porovnávajme tie najchudobnejšie krajiny s tými najbohatšími. Jeden človek dokáže ručne s motykou a rýľom obhospodáriť možno pár árov pôdy aj to s veľkou námahou. Naproti tomu ak má k dispozícii moderné stroje ako traktory s príslušenstvom, kobajny atď. obhospodári tento jeden človek možno aj 100 hektárov a viac.

 

Alebo si predstavme  človeka ktorý ručne vyrába drevené varešky. Koľko ich asi za 8 hodín vyrobí? Na všetko je pritom sám. Dajme tomu nech vyrobí 30 varešiek. Keby sa však 3 ľudia dohodli, že budú vyrábať varešky spoločne pričom každý urobí svoju operáciu vyrobia týchto varešiek určite viac ako 30 na jedného. Ďalej ak by títo 3 mali k dispozícii stroje bol by ich výkon opäť niekoľkonásobne vyšší. Ak by si založili firmu a kúpili modernejší stroj ktorý vyrobí varešku na 1 operáciu boli by opäť vpredu. Ak zužitkujú odpad a vyrobia z neho napr. pelety  zase sú efektívnejší. Z dlhodobej perspektívy si môžu kúpiť určitú plochu lesa a strarať sa oň, aby mali lacnejšiu surovinu na výrobu varešiek. A tak ďalej.

 

Toto boli úplne jednoduché príklady len pre predstavu. Podstata je v tom, že pomocou strojov a technológií 1 človek vyprodukuje oveľa väčšie hodnoty. Ďalšia otázka je koľko z tejto vyprodukovanej hodnoty mu je firma ochotná zaplatiť. Takisto štát si vezme svoj podiel z vyprodukovanej hodnoty a podľa toho ako s vybranými peniazmi štát hospodári, má ten náš 1 človek od štátu zabezpečené slabé, priemerné alebo vysoké benefity.

 

Skutočne berme si za vzor vyspelé a bohaté krajiny. To čo tvorí ich bohatstvo sú technológie vďaka ktorým dokážu vyrobiť viac a kvalitnejšie tovary, ktoré si od nich kupujú ľudia z celého sveta. Tlačme na to aby sa na Slovensku menej kradlo. Blížia sa voľby tak nech politické strany navrhnú opatrenia, aby sa menej kradlo alebo my navrhujme tieto opatrenia politickým stranám. My by sme mali tlačiť na politikov, aby presadzovali zákony čo najlepšie pre nás. Nedajme sa obalamutiť sladkými rečičkami, ale požadujme výsledky od súčasnej vlády a čo najlepší plán od tých čo zostavia budúcu vládu.

 

Ekológia, recyklácia tiež majú potenciál zamestnať ľudí. Každý deň tvoríme ako spoločnosť haldy odpadu a tento najčastejšie zahrabávame do zeme na smetiskách. Pri lepšom vyseparovaní a recyklovaní by sme z tohto odpadu mohli získať suroviny v miliónoch euro a pritom by sme chránili aj životné prostredie.

 

Chráňme si svoj trh. Ak budeme vyrábať ekologicky a naše výrobky budú drahšie nedovoľme, aby sem dovážali lacnejšie výrobky ktoré nie sú vyrábané ekologicky. Veď ak by išlo len o cenu postupne by sa viac a viac výroby presúvalo do krajín, kde nemusia vyrábať ekologicky. To by však bolo hlúpe a ničili by sme si planétu. Ak chce niekto konkurovať nech konkuruje férovo. Máme právo požadovať rôzne certifikáty a posielať audity do krajín mimo EU k výrobcom tovarov.

 

Takto by sme mohli bohatnúť, chránili by sme aj prírodu a ochránili by sme sa aj pred nepoctivou konkurenciou.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1375991x
Priemerná čítanosť článkov: 2427x

Autor blogu

Kategórie