Spolupôsobenie ľudí s Bohom

16. augusta 2019, zoran44, spoločnosť

V nehostinnom vesmíre vznikla z prachu a kameňov nádherná planéta plná života. Naozaj keď si pozrieme zábery z okolitého vesmíru kde sú len vyprahnuté planéty pripadá mi naša Zem ako majstrovské dielo niekoho Vyššieho. Iste mnohí povedia, že naša Zem je dielom náhody a podobne, na tento názor majú samozrejme právo je to ich vec.

Ľudia sú samostatne sa rozhodujúce a kreatívne bytosti. Niekde sa píše, že by sme mali spolupôsobiť na diele Božom. Táto myšlienka sa mi páči. Z existujúcich možností drsného vesmíru bola vytvorená príroda Zeme. A my sme tu na to aby sme to čo bolo vytvorené ešte zdokonaľovali a skrášľovali. Ako príklad uvediem šľachtenie plodín na konzumáciu našimi predkami už pred stáročiami, či tisícročiami. Zoberme si napríklad divú čerešňu, jablko, či hrušku. Dnes už sú v predaji rôzne variácie stromčekov s najrôznejšími farbami a chuťami.

 

Ale tieto výpestky sa musia neustále štepiť, šľachtiť a zachovávať inak by nám ostali len divé varianty, ktoré nie sú také chutné. Niečo takéto považujem za pokrok a správne pôsobenie ľudí. Horšie na tom je, že ľudia síce sú kreatívni, ale zároveň sú ľahostajní a arogantní. Teraz keď je nás už na planéte ako mravcov, to začína byť čoraz viac zreteľnejšie, ako prírodu devastujeme.

 

Mali by sme sa podľa mňa posunúť na vyššiu úroveň a tvoriť svoje diela tak aby sme prírodu neničili. Máme arzenál zbraní, ktorými dokážeme takmer vyhubiť všetok život, odpad začína byť pomaly všade, máme obrovskú spotrebu a priemysel ktorý otravuje planétu.

 

Skúsme žiť tak, aby sme nenarúšali rovnováhu a harmóniu. Dá sa to ako príklad uvediem boj s premnoženými hrabošmi na poliach. To že sa hraboše premnožia je vysokopravdepodobné keďže na poliach majú obrovské množstvá potravy. Ale čo s tým? Môžeme tam sypať rôzne otravy zabijeme časť myší a následne aj iné dravce ktoré ich lovia alebo zajace ako bolo teraz v telke. Alebo čo sa mi veľmi páčilo zvýšime v poliach počet dravých vtákov napríklad. inštalácia búdok ktoré dravcom poslúžia ako hniezdiská sú pomerne jednoduchým a zrejme aj dosť účinným ale hlavne neškodným riešením. Minule to ukazovali inštalovali búdky na vysokonapäťové stĺpy na poliach. Je to skvelý spôsob prinavrátenia rovnováhy do ekosystému. Keď je viac potravy – bude viac hrabošov – tak dajme tam aj viac dravcov a skóre vyrovnajme. Týmto ľuďom skutočne patrí pochvala, je to skvelý nápad a cesta správnym smerom.