Nerobme z obchodov zberne odpadu

17. januára 2019, zoran44, spoločnosť

Zálohovať PET fľaše a AL plechovky je podľa mňa krok správnym smerom. V krajinách ktoré to zaviedli sa výrazne zvýšila recyklácia týchto komodít. Nesprávne sa mi zdá robiť z obchodov zberne odpadu. Lebo v prípade PET fliaš a AL plechoviek sa neráta s ich opätovným použitím ako je to pri klasickom zálohovaní napr. pivových fliaš. Ide len o zhodnocovanie suroviny polyetylénu a hliníka recykláciou.

Preto rozumiem výhradám obchodníkov že sa nechcú stať zberňami odpadu. Už len s kapacitného hľadiska tu vidím problém. Takisto môže byť aj hygienický problém. Všetky tie plechovky a fľaše nebudú zrejme úplne čisté a môžu aj trochu zapáchať a teraz to ideme dať do obchodu s potravinami?

Elegantnejšie riešenie by bolo keby sa tento odpad vykupoval v zberniach. Tie sú na to ako stvorené a sú každému dostupné. Tok peňazí – zálohy by bol nasledovný:

Zákazník zaplatí zálohu v obchode – obchod ju automaticky odošle na špeciálny účet – zákazník nahromadené fľaše a AL plechovky odnesie do zberne a tá mu vyplatí peniaze (zálohu) – následne  zberňa bude fakturovať štátnemu orgánu alebo nejakej PO vyplatené zálohy – koniec cyklu je keď zberni preplatia fakturované zálohy.

Ešte môže dôjsť aj k tomu, že zberňa si časť zálohy ponechá kvôli nákladom. Lebo tie odpady treba zlisovať a niekam odviezť na spracovanie, ľudí platiť a to niečo stojí. Čo možno nebude potrebné keďže zisk zberne môže byť z predaja hliníka a polyetylénu.  Najlepšie keby sa urobila nejaká analýza, či výnos z predaja hliníka a polyetylénu pokryje náklady zberne a vytvorí nejaký zisk. Ale myslím si, že by to ten predaj mohol pokryť.

Doteraz to zberne veľmi nechceli vykupovať, ale konečne že sa s tým niečo robí. Veď je to naozaj plytvanie čistý hliník vyhadzovať do komunálu. 1 plechovka neváži veľa (16 – 21g) ale keď ich milión tak z toho sa už niečo vyrobí. Je to už potom 16 – 21 ton hliníka to už je slušné. A PET surovina takisto dá sa krásne využiť na ďalšie spracovanie. PET fľaša je jednodruhový obal ľahko recyklovateľný, dokonca dosť cenený. Už zostáva ho len poriadne vyseparovať.