Kto nariadil celibát?

27. septembra 2018, zoran44, duchovné

Odpovedzme si spolu na túto kľúčovú otázku. A hľadať odpovede na ňu by mala aj cirkev vo svojom vlastnom záujme.

Máme k dispozícii informácie o pôsobení Abraháma, Mojžiša, prorokov a syna Božieho Ježiša Krista. Ku nim alebo prostredníctvom nich hovoril priamo Boh o tom ako by sme mali žiť. Preto mám tieto otázky:

Prečo Boh nezakázal Abrahámovi manželku? Dokonca mu povedal že požehná jeho potomstvo.

Prečo Boh nezakázal manželku Mojžišovi? Čuduj sa svete potreba celibátu nie je ani v desiatich Božích prikázaniach.

Boh karhal svoj ľud prostredníctvom prorokov. Ale prečo proroci nehlásali nič o celibáte kňazov?

Taktiež ma zaujíma prečo sa židovskí kňazi mohli a môžu ženiť? Veď Boh mnohokrát hovoril k ľudu izraelskému a dával mu rôzne nariadenia. Prečo oni nikdy nemali celibát?

Vyžadoval syn Boží Ježiš celibát? Nemám taký pocit. Hovoril o tom, že cudzoložstvo – teda nevera sú zlé, to áno.

Na googli som sa dozvedel, že celibát nariadil pápež Gregor VII. v roku 1074. Nevieme čo ho k tomu viedlo a snáď to aj myslel dobre. Ale mám taký pocit, že sa teraz v hrobe obracia keď vidí čo spôsobil akú doslova tragédiu a koľko utrpenia.

Chcem preto oceniť odvahu a čistého ducha kňazov Michala Lajchu a Baláža, ktorí spolu napísali knihu Tragédia celibátu – mŕtva manželka. Vašu knihu si určite prečítam. Verím tomu, že v budúcnosti sa vám dostane uznania lebo vy ste nechceli cirkvi uškodiť ale uzdraviť ju. Zamestnajte sa u budete slobodní, záhrady nebeské nie sú podmienené kňažským rúchom. Za hrdinské činy patrí veľká odmena.

Ale chcem sa s plnou vážnosťou opýtať cirkevných hodnostárov rímsko-katolíckej cirkvi kto je ich Bohom? Je vaším Bohom Gregor VII.? Je tento pápež ktorý nariadil celibát v určitej dobe a v určitej situácii viac ako Abrahám, Mojžiš, proroci, syn Boží Ježiš či dokonca samotný Boh? Lebo skutočne vyzerá to tak. Akoby tento pápež stvoril zem a nebesá a vzduch ktorí dýchate. Svojím tvrdohlavým postojom jeho duši nepomáhate, len udržujete stav kvôli ktorému sa jeho duša neustále viac a viac zaťažuje vinou. Pozor Boh je síce láska ale je aj dokonalá Spravodlivosť. Kto seje vietor, zožne búrku nezabudnite.