Spôsobí celibát zánik katolíckej cirkvi?

7. januára 2018, zoran44, duchovné

Načo vlastne slúži celibát? Nespomínam si, že by ho Boh od nás vyžadoval, že by sa niekde v Biblii o tom písalo. Naopak v Biblii sú vyjadrenia, kde sa o manželstve a sexuálnom akte hovorí ako o niečom normálnom, bežnom.  V desatore nám Boh prikazuje vernosť, ale nie celibát.

Každé rozhodnutie prináša nejaké následky. Ak by sme sa napríklad na Slovensku rozhodli všetci, že sa nechceme sexuálne „pošpiniť“, nutným dôsledkom by bolo že po čase ako národ vyhynieme. Rovnaké sa mi to zdá v prírode. Predstavme si, že by sa niektorý živočíšny druh zrazu z nejakých dôvodov prestal rozmnožovať. Opäť by nastal rovnaký scenár a tento druh by zmizol z povrchu zemského.

Celibát sa začal uplatňovať okolo roku 1000 nášho letopočtu. Skutočne nechápem, čo viedlo cirkev, aby službu Bohu podmienila nutným celibátom. Dobrovoľný celibát nepoviem nič, sú ľudia čo žijú bez partnerky či partnera a zvládajú to. Ale ak Boh nedáva túto ultimatívnu požiadavku, tak prečo ju dáva cirkev svojim kňazom. Veď ako by to dopadlo keby praotec Abrahám sa rozhodol pre celibát alebo jeho syn, či vnuk? Či im Boh zakazoval manželky ktoré milovali alebo im zakazoval sexuálne s nimi žiť? Veď to by potom nevznikol ani národ židovský. Práveže Boh povedal Abrahámovi, že rozhojní jeho potomstvo.

Nútený celibát mi pripadá ako trýznenie kňazov, ktorí sa môžu v čistej láske zaľúbiť do ženy. Ak sa odopiera niečo prirodzené, môže vzniknúť niečo neprirodzené.

Skutočne sa môže stať, že postupom času ubudne ľudí, ktorí budú ochotní znášať celibát a slúžiť katolíckej cirkvi. Či Bohu nemôžeme slúžiť aj bez celibátu? Nechápem to, kedy toto Boh od nás žiadal? Katolícka cirkev často hovorí o rodine, ako základnej bunke spoločnosti a bojuje za tradičnú rodinu otca a matky. Pripadá mi to dosť absurdné, keďže oni sami rodiny nemajú a stránia sa toho založiť si rodinu. Židovskí duchovní sa môžu ženiť. Pritom Boh sa často prihováral izraelskému ľudu, ale celibát nevyžadoval.