Odkaz pre Španielov: stredovek sa už skončil

4. októbra 2017, zoran44, politika

A s ním aj časy veľkých ríš a monarchií, ktoré do seba násilne pojali viacero menších národov. Vládcovia viedli vojny s cieľom získať ešte viac územia (daňové zdroje) a ešte viac bohatstva. Nepokoje vo vnútri týchto monarchií boli brutálne a krvavo potlačované, takže malé národy sa museli podvoliť a byť súčasťou týchto väčších celkov. Ja to vnímam tak, že ako bol slovenský národ súčasťou Rakúsko-Uhorska, tak sú aj Katalánci a Baskovia nedobrovoľne až dodnes súčasťou Španielskeho kráľovstva.

Baskovia a Katalánci majú svoj jazyk a kultúru, to nie sú Španieli, boli len v minulosti k Španielsku násilne pripojení. A Španielom cudzie územia a cudzie bohatstvo očividne chutilo, veď kolonizovali takmer celú južnú Ameriku. V stredoveku bolo vedenie vojen a získavanie kolónií niečím úplne normálnym.

Dnes je už našťastie iná doba, od vojen sa už upúšťa aspoň tu v Európe. Umelo vytvorené monarchie sa rozpadajú a vznikajú samostatné štáty národov, ktoré sa snažia vedľa seba žiť v miery. Tento proces sa naplno rozbehol po 1. a 2. svetovej vojne a zdá sa, že nie je ešte ukončený. Vnímam to ako návrat do normálu k tomu pôvodnému a nič hrozné.

Keby teraz vyhlásili Katalánci nezávislosť verím tomu, že im to prejde. Keby to urobili pred 200 rokmi nabehlo by tam kráľovské vojsko, vzburu by krvavo potlačili a nikto by to extra neriešil. Dnes si to už nemôžu dovoliť je iná doba. Verím tomu, že sa im ťažko lúči s územiami a daňovými príjmami z týchto provincií, ale za tie stáročia sa už hádam nahrabali dosť.

Ak Katalánci túžia po nezávislosti mali by ju dostať, EU by ich v tom mala podporiť. Nebude to jednoduché ale verím tomu že správne. Odstránia sa napätia medzi týmito národmi. Veď môžu vedľa seba žiť v pokoji a miery ako samostatné suverénne národy. Každý národ je niečím osobitý a špecifický a tým obohacuje celok. Národy sú ako kvety na lúke, ich krása je v ich osobitosti a pestrosti. Žiadna rastlina však nemôže dôjsť k plnému rozmachu keď je v tieni inej väčšej rastliny, zdá sa mi že tak je to aj s národmi, jednoducho potrebujú svoj vlastný priestor a možnosť samy o sebe rozhodovať. Španielom odkazujem len toľko, že by im malo stačiť ich vlastné španielske územie ( je dosť veľké), Katalánsko by mali ponechať Kataláncom a Baskicko Baskom.