Podporujem protikorupčný pochod

3. októbra 2017, zoran44, spoločnosť

Rozmýšľam, že aké by to bolo keby sa do týchto pochodov proti korupcii zapojila väčšia časť verejnosti. Je mi sympatické čo robia títo mladí ľudia, pokojným a kultivovaným spôsobom vyjadrili svoj nesúhlas s tým, čo v podstate štve celú spoločnosť. Aj keď bola účasť na týchto pochodoch veľmi solídna, niekoľkotisícová – klobúk dole, ešte stále nebola až tak masová a vláda si ju ešte stále môže dovoliť ignorovať.

A to aj preto, že celé toto úsilie hoci chvályhodné je vnímané aj ako do istej miery naivné. V tomto však naša spoločnosť robí podľa mňa chybu. Horšie je podľa mňa to, že sa dospeláci so súčasným stavom zmierili. Hoci sú mladí ľudia neskúsení, veľmi cenný je ich cit pre to ako by veci mali fungovať. V Nich to viac burcuje ako nás starších, pretože oni ešte nazapadli do vyjazdených koľají ako my. Oni len svojím citom porovnávajú to čo tu je,  s tým aké by to malo v ideálnom stave byť. A za to, že boli ochotní na tento nesúlad verejne upozorniť, ja osobne len ďakujem.

Pritom ak by sa do týchto pochodov zapojili aj dospeláci a ľudia ktorí majú konkrétne návrhy na riešenie konkrétnych problémov, verím tomu že vláda by už takéto spojené protesty nezahrala tak ľahko do outu. Je len dobre keď ako sa povie dýchame na krk vláde a celému štátnemu aparátu. Ale ešte lepšie ako toto a ako aj odstránenie konkrétnych ľudí je vynútiť si zmeny systému. Môžeme žiadať aj odvolanie konkrétnych ľudí, ale tých vnímam len ako figúrky ktoré budú nahradené a mašinéria bude pokračovať ďalej.

Za oveľa účinnejší nástroj považujem nájdenie účinných proti korupčných mechanizmov a ich zavedenie do života. Aby sa vôbec takéto mechanizmy našli musí byť na túto tému celospoločenská diskusia a diskusia odborníkov z konkrétnych oblastí. Myslím si, že je čo zlepšovať takže by bolo len otázkou času kedy a koľko riešení pre konkrétne oblasti by sa našli. Keď sa takéto riešenia nájdu, potom už treba len celospoločenský tlak a vynútenie si zavedenie takýchto opatrení do praxe. Jednoduché to určite nie je, ale nemožné to tiež určite nie je. Je len na nás čo urobíme. Aj neurobiť nič má svoje dôsledky, a to konkrétne odsúhlasenie súčasného stavu.