Zlé zmierňujme a dobré podporujme

6. septembra 2017, zoran44, spoločnosť

Tento princíp je podľa mňa cestou k spoločnosti v ktorej by sa žilo lepšie. Bude to však dlhá cesta a záleží koľko ľudí si tento princíp osvojí.

Tento princíp pritom môžeme uplatniť aj na samých seba, veď každý máme v sebe lepšie stránky ktoré by sme mali v sebe rozvíjať, ale aj horšie vlastnosti, ktoré by sme naopak mali pomaly utlmovať, postupne sa ich zbavovať. Myslím si, že takýto postoj z nás postupne urobí lepších ľudí a pôsobením karmického zákona nám prinesie veľa úžitku. Keď dobré budeme dávať, dobré sa nám bude aj vracať.

Každý žijeme v nejakých kolektívoch, či už v súkromnom živote alebo v pracovnom. V týchto kolektívoch pritom vznikajú konflikty a dochádza k slovnému ubližovaniu. Ak je niekto pri takejto hádke alebo ubližovaní môže buď ako sa vraví liať benzín do ohňa alebo byť neutrálny alebo sa snažiť umierniť agresora. Ja myslím, že by bolo dobré trochu upokojovať situáciu. Keď by sa aj viacerí ľudia v kolektíve k tomuto pridali a všetko podpichávanie by bolo  v rámci srandy a títo ľudia by sa snažili k sebe správať ohľaduplnejšie, postupne by sa v takomto kolektíve rozhostila priateľská a pohodová nálada.

Potom ak by bolo viac takýchto kolektívov, kde by si ľudia osvojili takéto správanie zmenil by sa charakter mesta, okresu, kraja či celého štátu, čo by sme už reálne pocítili a došlo by k zmene spoločnosti. Princíp zmenšovať to zlé a podporovať to dobré by si mohli osvojiť aj politici, či vláda.  Taktiež sa dá uplatniť aj v medzinárodných vzťahoch. Jednoducho čo je prospešné v malom (kolektíve), malo by byť rovnako prospešné aj vo veľkom.

Pritom však musí byť prítomná spravodlivosť a poriadok. A to či už v podobe firemných pravidiel, morálnych pravidiel, spoločenských pravidiel alebo priamo súdov. Jednoducho tí, čo urobia niečo zlé alebo porušia nejaké pravidlá musia niesť aj nejakú formu trestu, bez toho nie je možné udržať poriadok.