Čím plníme tento svet?

31. januára 2017, zoran44, spoločnosť

Predstavte si nádobu do ktorej pomaly sypete múku. Nikto sa ani nepozastaví nad tým, že nádoba sa postupne naplní múkou. Podobne môžeme napr. kvapkať do nádoby olej, síce pomaly ale naplní sa olejom. Čo je však zvláštne, že si neuvedomujeme, že svojím správaním takisto plníme tento svet. Nutne musí platiť to isté, čo do sveta pomaly dávame tým sa postupne zaplní.

Niekomu sa môže zdať, že sa naozaj snaží byť dobrým ale ľudia okolo úplne takí nie sú. Samozrejme nie sme sami, ktorí plníme svet. Sú to všetci ľudia, ktorí tu žijú. Rozhodujúca bude asi väčšina. Verím tomu, že keby viac ako polovica ľudí začala dávať do sveta prevažne to dobré, zmenu k lepšiemu by sme určite pocítili.

Pozitívum je, že nemusíme ani zmeniť celý svet. Pre jednotlivca by úplne stačilo keby sa zmenilo jeho okolie. To sú nejaké desiatky či stovky ľudí a pocítil by zmenu. Môže sa zmeniť obec, či mesto v ktorých žijeme alebo sa môže zmeniť celá naša krajina. Je to len na nás či chceme.

Pritom každý môže vykonať takúto zmenu len sám za seba, nikoho do toho nemôže nútiť, na to nemá nikto právo.  Vôbec tu nepropagujem zmäkčilosť, alebo že by si ľudia nechali skákať po hlave. Myslím si, že človek môže byť tvrdý vo svojich postojoch a pritom aj slušný. Ide o to čo príjmame a čo dávame. Treba dať najavo čo ešte akceptujeme a čo je už pre nás neprípustné. Ak aj nezmeníme svet, určite zmeníme kvalitu svojho života. Dalo by sa zmeniť aj Slovensko, ale to by veľa Slovákov muselo chcieť.