Podobenstvo o zlých vinohradníkoch sa splnilo

26. januára 2016, zoran44, náboženstvo

Tento článok píšem kvôli tomu, aby som ukázal, že Ježiš nehovoril rozprávky, ale jeho slová mali aj reálny význam a reálne následky, v tomto prípade vyhnanie Židov z Izraela.

Podobenstvo o zlých vinohradníkoch

Istý hospodár vysadil vinicu, ohradil ju plotom, vykopal v nej lis a postavil vežu. Potom ju prenajal vinohradníkom a odcestoval. Keď sa priblížil čas oberačky, poslal k vinohradníkom svojich sluhov, aby prevzali časť úrody. Vinohradníci však pochytali jeho sluhov, jedného zbili, druhého zabili a ďalšieho ukameňovali. Hospodár poslal opäť iných sluhov, viac ako predtým, ale urobili im to isté. Napokon k nim poslal svojho syna, pretože si myslel: Iste budú mať k môjmu synovi úctu. Pri pohľade na syna si však vinohradníci povedali: Toto je dedič! Poďme zabime ho a jeho dedičstvo bude naše. Chytili ho, vyhodili von z vinice a zabili ho. Keď potom príde majiteľ vinice, čo urobí vinohradníkom (spýtal sa Ježiš)? Odpovedali mu: Zlých bez milosti zahubí a vinicu prenajme iným vinohradníkom, ktorí mu budú načas odovzdávať podiel z úrody. Ježiš im na to povedal: Nikdy ste nečítali v Písmach? Kameň ktorý stavitelia zavrhli, stal sa kameňov uholným (najdôležitejším).

 

Tými poslanými sluhami boli proroci a mnohí iní, ktorý mali národu ukazovať cestu aby mohol prekvitať a ľud aby správne žil a tak slúžil svojmu Bohu. A synom bol samozrejme sám Ježiš, ktorého nechceli počúvať, ale nakoniec ho vyvliekli za hradby Jeruzalema a ukrižovali.

 

A čo sa dialo potom?

Židia chceli Rimanov poraziť so zbraňou v ruke. Prvé povstanie Židov v roku 70 – 73 n.l. krvavo potlačil generál Titus a bol zbúraný aj slávny Židovský chrám. Po druhom Židovskom povstaní v rokoch 132-135 n.l. pod vedením Bar Kochbu boli Židia opäť porazený a následne vyháňaný z Izraela. Jeruzalem premenovali Rimania na Aelia Capitolina a Judeu premenovali na Palestínu. Následne Palestínu ovládali a osídľovali rôzne národy ako napríklad   Arabi a Osmanská ríša.

 

Len malá časť Židov ostala v Palestíne, ostatní boli roztrúsený po celom svete to je tzv. židovská diaspora. Zrejme to bol dôsledok toho, že sa im od Boha dostávalo veľkej lásky a opatery, no oni nežili tak akoby by mali žiť, ale vraždili a prenasledovali nevinných, tých čo im Boh poslal na pomoc. Vyše 1800 rokov boli Židia bez svojho štátu, dočkali sa ho opäť až po hrôzach II. Svetovej vojny 14. mája 1948.