Založ si blog

Sme národ alkoholikov?

Keď si človek trochu vypije na tom hádam nie je nič zlé. U nás na Slovensku sa však v mnohých prípadoch slope – pije o preteky. Kto viac vypije ten je väčší frajer. Toto však podľa mňa nie je zdravý jav. Je mnoho ľudí ktorí si, po niekoľkoročnom holdovaní takýmto alkoholovým pretekom, poškodia zdravie alebo aj umierajú.

Našiel som tu nejaké štatistiky napr. podľa klinického psychológa z Univerzity Komenského Antona Heretika 10 až 12 percent populácie SR tvoria závislí od alkoholu, ktorí nedokážu užívanie zastaviť a ich fyzické i psychické zdravie býva vážne poškodené (2013). V rokoch 1993 – 1994 na následky nadmerného pitia a alkoholizmu zomrelo 3 800 osôb, čo predstavuje 8% všetkých úmrtí a toto číslo sa zrejme veľmi nezmenilo. Liečených od závislosti na alkohole v roku 2000 bolo na Slovensku 9105 pacientov.

Tím z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekérskej fakulty UK v Martine (JLF UK) preskúmal údaje z vyše 14-tisíc pitiev vykonaných za ostatných 20 rokov. Z nich až v 2317 prípadoch – čiže približne šestine – odhalili ťažký stupeň opitosti, čiže viac ako 2 promile alkoholu v krvi. Išlo o predčasné a násilné úmrtia v súvislosti s požitím alkoholu.

Problém vidím v tom, že alkohol až príliš tolerujeme. Je ponúkaný už malým deťom, aby ochutnali a náhodou o niečo neprišli. Dlhoročné nadmerné pitie dáva vysoký predpoklad vzniku závislosti a poškodenia zdravia. Takýto človek už nie je ani pre spoločnosť taký užitočný, ale hlavne stráca svoj vlastný život. Doslova sa z pána stáva otrok. Ak som to dobre vyrátal tak cca 1900 ľudí umrie ročne na následky nadmerného požívania alkoholu. Myslím si každého jedného je škoda, mohli prežiť dlhší a plnohodnotný život a robiť radosť svojim blízkym, stačí keby pili s mierou a nie o preteky. 

Abd-ru-shin dokonca píše, že alkoholici ani po smrti nemajú pokoj a ich duše majú aj v záhrobí s touto závislosťou problém. Pokiaľ nad touto závislosťou nezvíťazia zostávajú pripútaní k zemi, k miestam kde sa pije a ľuďom ktorí pijú.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:05

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1368814x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie