Založ si blog

Nerobme z obchodov zberne odpadu

Zálohovať PET fľaše a AL plechovky je podľa mňa krok správnym smerom. V krajinách ktoré to zaviedli sa výrazne zvýšila recyklácia týchto komodít. Nesprávne sa mi zdá robiť z obchodov zberne odpadu. Lebo v prípade PET fliaš a AL plechoviek sa neráta s ich opätovným použitím ako je to pri klasickom zálohovaní napr. pivových fliaš. Ide len o zhodnocovanie suroviny polyetylénu a hliníka recykláciou.

Preto rozumiem výhradám obchodníkov že sa nechcú stať zberňami odpadu. Už len s kapacitného hľadiska tu vidím problém. Takisto môže byť aj hygienický problém. Všetky tie plechovky a fľaše nebudú zrejme úplne čisté a môžu aj trochu zapáchať a teraz to ideme dať do obchodu s potravinami?

Elegantnejšie riešenie by bolo keby sa tento odpad vykupoval v zberniach. Tie sú na to ako stvorené a sú každému dostupné. Tok peňazí – zálohy by bol nasledovný:

Zákazník zaplatí zálohu v obchode – obchod ju automaticky odošle na špeciálny účet – zákazník nahromadené fľaše a AL plechovky odnesie do zberne a tá mu vyplatí peniaze (zálohu) – následne  zberňa bude fakturovať štátnemu orgánu alebo nejakej PO vyplatené zálohy – koniec cyklu je keď zberni preplatia fakturované zálohy.

Ešte môže dôjsť aj k tomu, že zberňa si časť zálohy ponechá kvôli nákladom. Lebo tie odpady treba zlisovať a niekam odviezť na spracovanie, ľudí platiť a to niečo stojí. Čo možno nebude potrebné keďže zisk zberne môže byť z predaja hliníka a polyetylénu.  Najlepšie keby sa urobila nejaká analýza, či výnos z predaja hliníka a polyetylénu pokryje náklady zberne a vytvorí nejaký zisk. Ale myslím si, že by to ten predaj mohol pokryť.

Doteraz to zberne veľmi nechceli vykupovať, ale konečne že sa s tým niečo robí. Veď je to naozaj plytvanie čistý hliník vyhadzovať do komunálu. 1 plechovka neváži veľa (16 – 21g) ale keď ich milión tak z toho sa už niečo vyrobí. Je to už potom 16 – 21 ton hliníka to už je slušné. A PET surovina takisto dá sa krásne využiť na ďalšie spracovanie. PET fľaša je jednodruhový obal ľahko recyklovateľný, dokonca dosť cenený. Už zostáva ho len poriadne vyseparovať.

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 566
Celková čítanosť: 1374809x
Priemerná čítanosť článkov: 2429x

Autor blogu

Kategórie