Založ si blog

Revolúcia v odpadovom hospodárstve

Je to teraz aktuálna téma a nápadov nikdy nie je dosť. Nebojme sa vytvoriť niečo nové, čo ešte inde nemajú, hlavne nech to prináša prospech. Momentálny systém recyklácie je podľa mňa slabý, plytváme a sme neefektívny. Takže tu sú moje návrhy pre Ministerstvo životného prostredia na vytvorenie úplne novej stratégie.

  1. Vytvorenie recyklačno-zálohovacích centier
  2. Zákonná povinnosť pre firmy nepoškodené obaly spätne vykúpiť
  3. Preferovanie jednodruhových obalov
  4. Hľadanie nových obalov vhodných na zálohovanie a recykláciu (napr. hrubé PET fľaše)

K bodu 1. – Námietka obchodníkov, že nie sú kapacitne pripravení na vysokú recykláciu PET fliaš či plechoviek, sú podľa mňa objektívne. Boli projektované akurát tak na výkup sklenených pivových fliaš hlavne. Preto by mal štát zriadiť alebo vyhlásiť súťaž na vybudovanie recyklačno-zálohovacích centier v každom meste. Keď sa ľuďom doma nazbiera istý počet obalov, jednoducho by ich sem odniesli a dostali za to peniaze – zálohu. Zálohovať by sa kľudne mohli sklenené poháre s víčkom, sklenené fľaše od tvrdého alkoholu a iné. Tieto obaly by sa tu zbierali a keď dosiahnu istý počet, že napr. naplnia nákladné auto, výrobca pošle auto, vo firme si skontroluje neporušenosť obalov a zaplatí za to recyklačno-zálohovaciemu centru.

K bodu 2. –  Dnes sme svedkami veľkého plytvania. Nerozumiem tomu, prečo sa rozbíjajú 7 dcl sklenené poháre od uhoriek, čalamád a rôzneho ovocia. Viete koľko toho musí byť? Štúdiu by si to zaslúžilo. A takisto sa rozbíjajú neporušené fľaše od tvrdého alkoholu. Odborníci by vedeli povedať aká je priemerná životnosť takýchto sklenených pohárov a fliaš. Doma sme zavárali ovocie a viem, že také sklenené poháre vydržia veľmi dlho ak sa nerozbijú. Pri neustálom roztavovaní týchto sklenených obalov vznikajú emisie. A na čo keď stačí ten obal umyť a znovu použiť. Štát by mal podnikateľov donútiť alebo motivovať, aby svoje obaly spätne používali a nie jednorázovo – to je podľa mňa zbytočné plytvanie, je to neefektívne.

K bodu 3. – Hovorí sa o tetrapakoch teraz. Používa sa ich strašne veľa a neviem si ich predstaviť na viacnásobné použitie. Že vraj sa dajú recyklovať, ale vidím problém práve v tom že sú to obaly z viacerých druhov surovín (papier, plast, alobal). Ja by som ich radšej zakázal a nahradil iným typom obalu napr. hrubostennými PET fľašami. Alebo nejakými inými alternatívami, ale pre opätovné spracovanie je podľa mňa kľúčové, aby tie obaly boli jednodruhové.

K bodu 4.  –  Tu treba spolupracovať s výskumnými firmami a univerzitami. Treba jednoducho hľadať a vyvíjať čo najoptimálnejšie obaly. Ja si pamätám používanie hrubostenných PET fliaš, ktoré sa zálohovali. Dôvod prečo sa od toho upustilo je podľa mňa ten, že obchodné reťazce nie sú stavané na taký objem zálohovania, pretože PET fliaš sa používa príliš veľa. Túto patovú situáciu podľa mňa dokážu preklenúť recyklačno-zálohovacie centrá. Tieto by zároveň zvýšili aj zamestnanosť, takže by to viacero výhod prinieslo. Ak niekto vyvinie alebo prinesie na trh obaly, ktoré sa lepšie zálohujú je to aj obrovská podnikateľská príležitosť. Prečo by sa takéto obaly napr. nemohli vyrábať na Slovensku? Suroviny je dosť – obyčajné PET fľaše. Alebo aj úplne nové druhy fliaš. Sklu už asi odzvonilo je ťažké a krehké aj keď zdravotne nezávadné.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1367960x
Priemerná čítanosť článkov: 2430x

Autor blogu

Kategórie