Založ si blog

Podobenstvo o zlých vinohradníkoch sa splnilo

Tento článok píšem kvôli tomu, aby som ukázal, že Ježiš nehovoril rozprávky, ale jeho slová mali aj reálny význam a reálne následky, v tomto prípade vyhnanie Židov z Izraela.

Podobenstvo o zlých vinohradníkoch

Istý hospodár vysadil vinicu, ohradil ju plotom, vykopal v nej lis a postavil vežu. Potom ju prenajal vinohradníkom a odcestoval. Keď sa priblížil čas oberačky, poslal k vinohradníkom svojich sluhov, aby prevzali časť úrody. Vinohradníci však pochytali jeho sluhov, jedného zbili, druhého zabili a ďalšieho ukameňovali. Hospodár poslal opäť iných sluhov, viac ako predtým, ale urobili im to isté. Napokon k nim poslal svojho syna, pretože si myslel: Iste budú mať k môjmu synovi úctu. Pri pohľade na syna si však vinohradníci povedali: Toto je dedič! Poďme zabime ho a jeho dedičstvo bude naše. Chytili ho, vyhodili von z vinice a zabili ho. Keď potom príde majiteľ vinice, čo urobí vinohradníkom (spýtal sa Ježiš)? Odpovedali mu: Zlých bez milosti zahubí a vinicu prenajme iným vinohradníkom, ktorí mu budú načas odovzdávať podiel z úrody. Ježiš im na to povedal: Nikdy ste nečítali v Písmach? Kameň ktorý stavitelia zavrhli, stal sa kameňov uholným (najdôležitejším).

 

Tými poslanými sluhami boli proroci a mnohí iní, ktorý mali národu ukazovať cestu aby mohol prekvitať a ľud aby správne žil a tak slúžil svojmu Bohu. A synom bol samozrejme sám Ježiš, ktorého nechceli počúvať, ale nakoniec ho vyvliekli za hradby Jeruzalema a ukrižovali.

 

A čo sa dialo potom?

Židia chceli Rimanov poraziť so zbraňou v ruke. Prvé povstanie Židov v roku 70 – 73 n.l. krvavo potlačil generál Titus a bol zbúraný aj slávny Židovský chrám. Po druhom Židovskom povstaní v rokoch 132-135 n.l. pod vedením Bar Kochbu boli Židia opäť porazený a následne vyháňaný z Izraela. Jeruzalem premenovali Rimania na Aelia Capitolina a Judeu premenovali na Palestínu. Následne Palestínu ovládali a osídľovali rôzne národy ako napríklad   Arabi a Osmanská ríša.

 

Len malá časť Židov ostala v Palestíne, ostatní boli roztrúsený po celom svete to je tzv. židovská diaspora. Zrejme to bol dôsledok toho, že sa im od Boha dostávalo veľkej lásky a opatery, no oni nežili tak akoby by mali žiť, ale vraždili a prenasledovali nevinných, tých čo im Boh poslal na pomoc. Vyše 1800 rokov boli Židia bez svojho štátu, dočkali sa ho opäť až po hrôzach II. Svetovej vojny 14. mája 1948.

 

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1369972x
Priemerná čítanosť článkov: 2433x

Autor blogu

Kategórie